X
    Kategoria: Inne

Rukola, łosoś i jajko

Jeżeli nie macie pomysłu na pyszny obiad zapraszam wszystkich na wyśmienitą sałatkę. Przepis znalazłam gdzieś w internecie i oczywiście go odrobinę udoskonaliłam ;). Oczywiście musiałam dodać wędzonego łososia, który idealnie się sprawdził jako jeden z głównych składników sałatki. Sałatka jest sycąca dlatego polecam jako lekkie danie obiadowe! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia sałatki z rukolą, łososiem i jajkiem!

Czas przygotowania/gotowania: 15 minut

Składniki:

  • Główka sałaty – lodowa
  • Sałatka rukola – opakowanie
  • Jajka – cztery sztuki
  • Łosoś wędzony w plastrach – opakowanie
  • Ser feta – około 200 g
  • 1/3 pęczka świeżego koperku
  • Cebula dymka – jedna średnia sztuka
  • Olej z pestek winogron
  • Sok z cytryny – dwie stołowe łyżki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Sałatę lodową należy podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić do salaterki. Podobnie robimy z rukolą jednak pamiętamy aby ją umyć jeżeli tego wymaga. Jajka gotujemy na twardo, a następnie odstawiamy i czekamy aż ostygną. Zimne jajka obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę. Pokrojone jajka wrzucamy do salaterki z sałatą. Koperek myjemy pod zimną wodą, osuszamy i drobno kroimy. Wrzucamy koperek do miseczki, dodajemy sok z cytryny oraz olej z pestek winogron, a następnie przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do salaterki wrzucamy plastry wędzonego łososia. Wszystkie składniki sosu dobrze mieszamy i polewamy nim sałatkę. Sałatkę serwujemy z grzankami czosnkowo ziołowymi,

Uwagi:

Chętnym polecam dodać ząbek czosnku do sosu!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: yummly.com

Hana Stankiewicz :Jestem Hana, mieszkam nad polskim morzem i uwielbiam przyrządzać rybne potrawy. Poza gotowaniem również poświęcam sporo czasu pisząc o tym jak i z czym je przyrządzam. Kocham to tak samo jak mojego męża i dwójkę moich dzieci ;). Na co dzień pracuje w prywatnym przedszkolu, wieczorami relaksuję się na squashu lub na siatkówce czy biegając. O rybach piszę z pasji i zamiłowania.