Inne

Ryba zapiekana w jogurcie

ryba w jogurcieByliście kiedykolwiek na diecie? Tak wiem, głupie pytanie ;)… chyba większość z nas (wbrew pozorom niezależnie od płci) była co najmniej raz na diecie. Ja nie jestem wyjątkiem. Bardzo mi zależało aby dość szybko zrzucić kilka zbędnych kilogramów i zrobiłam ‚mały’ reserach wśród znajomych. W końcu padło na najczęściej wymienianą i najbardziej znośną.. czyli Dukanowską. Ucieszył mnie fakt, że ta dieta nie ograniczała częstotliwości moich posiłków i w dodatku mogłam się najadać! Mój mąż w kółko opowiadał, że na pewno nie schudnę skoro będę tyle jadła ale nie miał racji ;)! Schudłam ;))). Dlaczego o tym piszę? A mianowicie dlatego, że w szczególności przypadł mi do gustu jeden z przepisów… rybka zapiekana w jogurcie. Wszyscy wiemy, że ryby jak i jogurty są zdrowe i nietuczące w takim razie musi to być idealne połączenie ;). Przepis prosty (chyba najprostszy jaki podałam), szybki i oczywiście smaczny :). Zapraszam!

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • Cztery filety białej rybki (świeża lub mrożona)
  • Dwa duże jogurty naturalne
  • Rozmaryn
  • Koperek
  • Cytryna
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Rybkę opłukujemy i osuszamy. Do naczynia żaroodpornego wlewamy jeden jogurt naturalny i wkładamy rybkę. Skrapiamy ją sokiem z całej cytryny, solimy i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Posypujemy rozmarynem i koperkiem. Całość zalewamy drugim dużym jogurtem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy przez około dwadzieścia pięć minut. Rybkę zapiekaną w jogurcie serwujemy z ryżem i białym winem.

Uwagi:

Do tej potrawy możemy użyć ziół według własnego uznania.

Smacznego :).