Inne

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ryżem

Brown-Rice-Tuna-Salad_Ostatnio chodzi za mną sałatka z… tuńczykiem ale w wersji ‚na bogato’ czyli obiadowo ;). Moja rodzina bardzo lubi tuńczyka, a w szczególności w oliwie z oliwek. Przetestowałam chyba większość tuńczyków z puszki w sosie własnym czy oliwie z oliwek i od dłuższego czasu mam swojego faworyta. Zainteresowani z pewnością będą wiedzieli o jakim tuńczyku mowa bo już kiedyś o nim pisałam więc nie chcę się powtarzać ;). Dzisiaj zatem zapraszam wszystkich na pyszną, lekką i zdrową sałatkę z tuńczykiem, ryżem i kukurydzą! W sieci znajdziecie wiele różnych przepisów takiej sałatki ale śmiem twierdzić, że moja wersja jest najlepsza bo wyklucza tłusty majonez i śmietanę ;). Do dzieła kochani!

Czas przygotowania/gotowania: 20 minut

Składniki:

  • Puszka tuńczyka w oliwie z oliwek
  • Puszka kukurydzy
  • Biały lub brązowy ryż – mniej więcej dwa woreczki
  • Ananas – kilka plasterków
  • Sałata lodowa lub inna ulubiona
  • Cebula – średniej wielkości sztuka
  • Kostka fety
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól morska
  • Ulubiony sos do sałatek na bazie octu

Przygotowanie/gotowanie:

Zaczynamy od zagotowania lekko osolonej wody do której wrzucamy biały ryż. Gotujemy, a następnie odcedzamy i odstawiamy do lodówki aby ryż był zimny. Ananasa kroimy w grubszą kosteczkę i wrzucamy do dużej salaterki. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, a następnie rozdrobnionego tuńczyka razem z oliwą z oliwek! Cebulę obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki i razem z cebulką dodajemy do pozostałych składników. Na koniec wrzucamy fetę , którą pokroiliśmy w kostkę oraz zimny ryż. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, wlewamy ulubiony sos na bazie octu i przyprawiamy.

Uwagi:

Polecam grecki sos sałatkowy!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: thehonoursystem.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *