Inne

Sałatka z kurczakiem i awokado

hurtownia spozywczaMąż przyniósł do domu cztery duże i bardzo miękkie owoce awokado. Odwiedzał dużą hurtownię spożywczą i dostał w prezencie od klienta :). Zazwyczaj awokado przyrządzamy z cebulką, solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jest to bardzo smaczna pasta na kanapki. Jednak tym razem było tego trochę za dużo więc postanowiłam przygotować sałatkę z kurczaka i awokado. Danie zdrowe, lekkie i dietetyczne. Kurczaka można wymienić na łososia lub na inną ulubioną rybę. Gdyby decyzja należała do mnie – przygotowałabym tą sałatkę w wersji awokado + łosoś ale mój mąż wyjątkowo nalegał na kurczaka. Śmiał się, że widocznie jego organizm domaga się mięsa więc nie mogłam mu odmówić. Na obiado-kolację przyrządziłam lekką sałatkę ze zdrowym, gotowanym kurczakiem i awokado. Zapraszam do przepisu :).

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Filet z piersi kurczaka – ok. 40 dag
  • Dojrzały i duży owoc awokado
  • Pomidory – 4 sztuki
  • Czerwona cebula
  • Orzechy nerkowca – 2 stołowe łyżki
  • Listek laurowy
  • Ziele angielskie
  • Gałązki tymianku
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Sos:

  • Olej z pestek winogron – 4 stołowe łyżki
  • Białe wytrawne wino – 3 łyżki
  • Musztarda miodowa – łyżeczka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • ½ kostki bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka opłukujemy pod zimną wodą po czym wkładamy ją do garnka i gotujemy razem z listkiem laurowym, zielem angielskim, tymiankiem i odrobiną soli morskiej. Ugotowane mięsko wyciągamy z bulionu i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i również jak pomidory, kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy, kroimy na cieniutkie plasterki, układamy na sitku i zalewamy wrzątkiem. ½ kostki warzywnej rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody i mieszamy aż się rozpuści. Wino łączymy z bulionem, dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól morską i świeżo zmielony czarny pieprz. Wszystko dobrze mieszamy aby składniki sosu się połączyły. Składniki sałatki wrzucamy do salaterki, zalewamy sosem i posypujemy uprażonymi orzechami nerkowca. Serwujemy z chrupiącymi grzankami i lampką białego, schłodzonego wina.

Uwagi:

Polecam użyć pomidorów malinowych lub tzw. ‘bawole serca’ – są dużo smaczniejsze!

Orzechy nerkowca należy prażyć na bardzo małym ogniu na patelni bez tłuszczu – trzeba uważać aby ich nie przypalić!

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *