Inne

Sałatka z pekińskiej, ziemniaków i pomidorów

batonyKochani dzisiaj podam Wam rewelacyjny przepis na pyszną sałatkę. Jak zapewne wiecie jestem od jakiegoś czasu na diecie i mogę się pochwalić, że udało mi się zrzucić już pięć kilogramów! Jest to utrata wagi w przeciągu sześciu tygodni więc myślę, że to całkiem zadowalający efekt. Oczywiście staram się chudnąć zdrowo czyli nie głodzę się i nie katuje żadnymi dziwnymi dietami. Generalnie staram się jeść zdrowo i nie później jak o 19. Jem wszystko oprócz słodkich batonów, lodów i bardzo tłustych potraw. Czasami jednak zdarza mi się skubnąć kawałek pizzy, którą zamówią moje dzieciaki z mężem ;]. Ostatnio zakochałam się w pysznej i lekkiej sałatce, którą jem praktycznie cały czas. Jest to sałatka na bazie ziemniaków i pekińskiej. Zapraszam do przepisu!

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • Kapusta pekińska
  • Trzy duże ziemniaki
  • Pomidor
  • Ogórki gruntowe – 2 szt.
  • Pęczek szczypiorku
  • Zioła do sałatek
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie do dużej salaterki wrzucamy podarte liście z połowy kapusty. Obieramy pomidora ze skórki i kroimy na cienkie plasterki – dorzucamy do kapusty. Ogórki obieramy, kroimy na plasterki i dodajemy do reszty. Szczypiorek myjemy, drobno kroimy i wrzucamy do miski. Ziemniaki odcedzamy i czekamy aż ostygną. Zimne ziemniaki roimy na cienkie plasterki po czym jeszcze na pół i dodajemy do sałatki. Wlewamy kilka łyżek oleju z pestek winogron oraz wsypujemy trzy łyżki ziół do sałatek. Wszystko dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki aby składniki się przegryzły. Serwujemy z chrupiącymi grzankami z żytniego pieczywa.

Uwagi:

Pamiętajcie aby odczekać aż ziemniaki ostygną! Inaczej ciężko będzie je pokroić i będą się sklejać.

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *