Inne

Smaczny przepis na chinkę!

zdjęcie Jak uprzedzałam raz na jakiś czas będę podawać Wam przepis mięsny. W związku z tym, że smaczne przepisy to moja specjalność, dziś chciałam Wam zaproponować jeden z wielu jakie posiadam czyli.. pyszna chinka, którą uwielbia mój mąż. Przepis podkradłam mojej Mamie, która z kolei dostała go od znajomej. Opiera się on na warzywach, piersi z kurczaka i grzybkach mun. Przyznam, że sama nie przepadam za chińszczyzną ale to jest tak smaczny przepis, że stał się jednym z moich ulubionych!

Czas przygotowania: ok. 50 minut

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Paczka mrożonych warzyw chińskich
  • Puszka kiełków
  • Duża garść grzybków mun
  • Pomidory w puszce
  • Sos pomidorowy (pasta)
  • Pędy bambusa
  • Puszka kukurydzy
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron
  • Przyprawa do chińszczyzny
  • Sos sojowy

Przygotowanie:

Mięso opłukujemy, odkrawamy tłuste kawałki i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy mięsko. Podsmażamy, dodajemy warzywa i dusimy przez 10 minut. Następnie dodajemy pokruszone grzybki mun, wlewamy pokrojone pomidorki z puszki i sos pomidorowy. Przyprawiamy solą, sosem sojowym, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przyprawą do chińszczyzny. Dusimy jeszcze 15 minut i na koniec dodajemy kiełki i kukurydzę. Serwujemy z ryżem lub makaronem z fasoli.

Uwagi:

Ten smaczny przepisik możecie ulepszyć poprzez użycie świeżej włoszczyzny; trzy marchewki, jeden korzeń pietruszki, kawałek selera. Całość kroicie w cienkie paseczki.

Smacznego .