Inne

Śniadanie dla cierpiących czyli pyszne chrupiące grzanki z pieczarkami, bazylią i czosnkiem

krzesla-grzanki-z-pieczarkamiW związku z tym, że kilka dni temu moja córcia spadła z krzesła, mocno się poobijała i obecnie przesiaduje w domu zażyczyła sobie (jak sama to nazwała) „śniadanie dla cierpiącego”. Wymyśliła, że ma ochotę na grzanki z pieczarkami, czosnkiem i bazylią!!! Po co ja to małe diabelstwo uczę gotować?! Robi się zbyt pewna siebie ;). Tak na poważnie to w zasadzie proste śniadanko i jedyny składnik po jaki musiałam polecieć na targ warzywno owocowy to pieczarki. Tak więc niech będzie ;). Śniadanie dla cierpiących! Sama też zjem 😉 haha!

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • Ciabatta
  • Pieczarki (około 10 sztuk)
  • Trzy ząbki czosnku
  • Cytryna
  • Świeża bazylia
  • Masło
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Czosnek obieramy i bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy poszatkowany czosnek i po chwili dodajemy pieczarki. Smażymy aż pieczarki będą gotowe. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dodajemy sok z połówki cytryny. Dokładnie mieszamy! W tym czasie kroimy ciabattę na małe kanapeczki i wrzucamy do piekarnika. Na ciepłe i lekko chrupiące grzaneczki kładziemy farsz i dekorujemy umytą i poszatkowaną bazylią. Serwujemy na ciepło!

Uwagi:

Jeżeli jesteście fanami sera proponuję posypać grzaneczki parmezanem.

Bazylię można zastąpić innymi ulubionymi ziołami.

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *