Inne, Ryby słonowodne

Soczyste, chrupiące i bajecznie smacznie klopsiki z dorsza dla niejadków!

Tym razem przepis, który powinien zdziałać cuda w domach w których mieszkają… niejadki ;). Dzieci, które są „trudne” w karmieniu wymagają wiele pracy dlatego menu jakie Wam dzisiaj zaproponuje będzie prawdziwie królewskie! Jak skusić dziecko do zjedzenia ryby? Nie ma innego sposobu jak to, że danie musi wyglądać smacznie i… być smaczne. Jeżeli zastosujecie te dwie zasady, gwarantuję, że Wasz niejadek zamieni się w prawdziwego łakomczucha. Do dzieła kochani. Dzisiaj soczyste, bardzo chrupiące i pyszne pulpeciki.

Drukuj

Rybne pulpeciki

Danie obiad
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowanie 15 minut
Czas przygotowania 35 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 180 kcal

Składniki

  • 1 filet z dorsza
  • 1 jajko do farszu
  • kawałek słoniny
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • bułka tarta do panierki
  • olej z pestek winogron do smażenia

Instrukcje

  1. Filet z dorsza opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

    Mały kawałek słoninki również przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

    Obieramy dużą cebulę i drobno kroimy w kosteczkę. Dodajemy do zmielonej ryby i słoniny, a następnie wbijamy jedno jajko, przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i formujemy małe pulpeciki. Panierujemy w bułce tartej.

    Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju z pestek winogron i układamy klopsiki. Smażymy z dwóch stron na złoto brązowy kolor.

    Serwujemy z ziemniaczkami z wody lub pieczonymi frytkami i ulubioną surówką.

Uwagi:

Niezwykle ważne jest by bułka tarta nie była drobno mielona. Sekretem chrupiącej, złotej panierki są odrobinę większe ziarenka. Jeżeli nie możecie kupić takiej bułki tartej w sklepie polecam zetrzeć ją samodzielnie.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: newengland.com