Inne, Ryby słonowodne

Soczysty łosoś z grilla

Łosoś przygotowany na grillu to proste ale jednocześnie bardzo smaczne danie. Chyba nie ma osoby, która miałyby problem z przygotowaniem tej rybki, ponieważ wystarczy kilka podstawowych składników i gotowe ;). Łosoś nie należy do wymagających ryb. Jest milion sposobów na jego przyrządzenie jednak ja najbardziej sobie chwalę te najprostsze. Dzisiaj zapraszam wszystkich na pysznego łososia z grilla z odrobiną papryki. Do dzieła kochani!

Drukuj

Soczysty łosoś z grilla

przygotowany na grillu to proste ale jednocześnie bardzo smaczne danie. Chyba nie ma osoby, która miałyby problem z przygotowaniem tej rybki, ponieważ wystarczy kilka podstawowych składników i gotowe ;). Łosoś nie należy do wymagających ryb. Jest milion sposobów na jego przyrządzenie jednak ja najbardziej sobie chwalę te najprostsze. Dzisiaj zapraszam wszystkich na pysznego łososia z grilla z odrobiną papryki. Do dzieła kochani!
Czas przygotowania 40 minut
Kalorie 300 kcal

Składniki

  • 1 Filet z łososia lub cztery dzwonki z łososia – około cztery większe sztuki
  • 4 łyżki stołowe Masło klarowane
  • Sok z dwóch limonek lub z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka Suszone oregano
  • 1 łyżeczka Natka pietruszki
  • 1 łyżeczka Posiekana bazylia
  • 2 łyżeczki Słodka papryka – dwie łyżeczki
  • Sól morska
  • Czarny pieprz świeżo zmielony

Instrukcje

  1. Wszystkie przyprawy wsypujemy do miseczki, dodajemy sok i odstawiamy na około 10 minut. 

  2. Następnie dodajemy masło klarowane oraz pietruszkę. Dobrze mieszamy aby uzyskać jednolitą masę. 

  3. Łososia opłukujemy zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy przygotowaną marynatą i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 

  4. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. 

  5. Łososia pieczemy na grillu bez przykrycia z dwóch stron po około 5 – 10 minut. 

  6. Następnie okrywamy folią aluminiową i zapiekamy jeszcze przez około 15 minut. 

  7. Serwujemy z ziemniakami z grilla.

Uwagi:

Tak przygotowanego łososia możecie upiec równie dobrze w piekarniku lub na grillu elektrycznym!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: onceuponachef.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *