Inne

Sok pomidorowy z czosnkiem i bazylią

wyprzedażMój ukochany tato trafił ostatnio na giełdzie na świetną wyprzedaż pomidorów. Kupił ich ponad dwadzieścia pięć kilogramów więc połowę zostawił mamie, a drugą zaoferował mi. Oczywiście sezon na pomidory już minął ale w tym roku nie miałam zbyt dużo czasu na przygotowanie przecierów więc postanowiłam przyjąć prezent i wykorzystać to, że siedzę w domu i zajmuję się córcią i zrobię trochę słoiczków. My z mężem i dziećmi bardzo lubimy soki pomidorowe dlatego przy okazji postanowiłam zrobić sok pomidorowy z czosnkiem i bazylią. Przepis prosty i szybki :). Zapraszam!

Czas przygotowania: 10 minut + 1,5 godz. w piekarniku

Składniki:

  • ½ kg pomidorów
  • Trzy ząbki czosnku
  • Olej z pestek winogron
  • Świeża bazylia
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Cukier brązowy

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem jest nagrzanie piekarnika do stu pięćdziesięciu stopni. W tym czasie gotujemy wodę aby sparzyć pomidory i obrać je ze skórki. Obrane ze skórki pomidory kroimy na pół i kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem z pestek winogron. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną cukru brązowego. Na wierzch kładziemy poszatkowaną, umytą świeżą bazylię i drobno pokrojony czosnek. Po piętnastu minutach władamy wszystko do piekarnika na półtorej godzinki. Po tym czasie wrzucamy pomidory do blendera, dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron, odrobinę przegotowanej wody i mielimy. Sok pomidorowy serwujemy schłodzony, posypany świeżymi ziołami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Uwagi:

W zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać dodajemy odpowiednią ilość wody do blendera.

Niektórzy nie ściągają skórki z pomidorów!

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *