Inne

Sola w cytrynie

Lemon_Fish_Fillet_0Tym razem zaproszę Was na bardzo prosty i szybki przepis, który polecam wszystkim tym którzy nie mają czasu na wielogodzinne sterczenie w kuchni albo po prostu mają dzień lenia ;). Ja miewam takie dni średnio dwa razy w miesiącu dlatego w lodówce zawsze trzymam zapasowy kawałek mrożonej pangi lub soli. Co takiego Wam zaproponuję? Zapraszam wszystkich do wspólnego przyrządzenia pysznej soli z cytryną!

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Filet z białej ulubionej rybki – 80 dag
  • Mąka – trzy stołowe łyżki
  • Sklarowane masło – cztery stołowe łyżki
  • Olej z pestek winogron – cztery stołowe łyżki
  • Cytryna
  • Kapary – stołowa łyżka
  • Świeża natka pietruszki – ½ pęczka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Filet z soli należy opłukać, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miski wsypujemy mąkę po czym obtaczamy w niej filet. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy rybkę z dwóch stron po kilka minut tak aby się zarumieniła. Następnie ściągamy patelnię z ognia i odstawiamy na bok. W tym czasie należy sparzyć cytrynę, osuszyć i utrzeć skórkę. Sklarowane masło podgrzewamy w garnuszku, dodajemy sok z cytryny oraz otartą skórkę, poszatkowaną natkę pietruszki i kapary. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i wkładamy rybę do rondelka. Przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie podgrzewamy pięć minut. Serwujemy z białym ryżem lub frytkami oraz sałatą z sosem vinaigrette.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać dwa ząbki czosnku do sosu!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: yourecipe.net