Inne

Sos pomidorowy

sos pomidorowy

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować coś lekkiego, szybkiego i pysznego. Co takiego? Będzie to sos pomidorowy do spaghetti. Znam wiele różnych przepisów, które wielokrotnie wypróbowywałam ale chyba najlepszy jest najprostszy. Nie wiem czy jest to tradycyjny przepis, ponieważ tych klasycznych, prawdziwych i tradycyjnych przepisów jest tak dużo, że tak naprawdę ciężko powiedzieć, który z nich jest tym „najprawdziwszym” ;). Mój przepis jest przepisem, który sama wymyśliłam. Oczywiście powstał on w oparciu o liczne inne przepisy, które przyrządzałam. Mam nadzieję, że wypróbujecie mój przepis i Wam zasmakuje tak bardzo jak mojej rodzince ;). Na koniec chciałabym jedynie dodać, że przepis ten jest tym z rodzaju „muszę przygotować coś na szybko” ;). Zapraszam do wspólnego wykonania!

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • Pomidory – miękkie 2 średnie sztuki
  • Cebula – 1 duża
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Zielona czubryca
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Czosnek obieramy ze skórki i drobno kroimy. W małym garnuszku rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy pokrojony czosnek. Podsmażamy i dodajemy drobno pokrojoną cebulkę. Po około 10 minutach dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i zieloną czubrycą. Wszystko trzymamy na ogniu do momentu aż pomidory będą mięciutkie. Serwujemy z makaronem spaghetti.

Uwagi:

Polecam do sosu dodać ulubione świeże zioła, takie jak bazylia czy oregano.

Czosnek będzie bardziej aromatyczny jeżeli go pokroimy!

Chętnym polecam wykorzystać sos pomidory jako koncentrat spożywczy i zrobić na jego podstawie zupę pomidorową!

Smacznego :).

 

Źródło ikony wpisu: instructables.com