Inne

Sos tatarski, serowy i chrzanowy

Naszło mnie ostatnio na robienie pysznych sosów :). Sosy można dodawać do wszystkiego, do ryb, mięs, a także kanapek. Zdecydowanie moimi ulubionymi są; sos tatarski, serowy, czosnkowo koperkowy oraz chrzanowy. Bardzo lubię także koperkowy, a ostatnimi czasy sos curry. W związku z tym moim uwielbieniem sosów postanowiłam podać Wam przepis na kilka wybranych :). Przepisy te powstały metodą prób i błędów dlatego od razu uprzedzam, że nie są to tradycyjne ‚receptury’! Zainteresowanych zapraszam :).

Sos tatarski

Bazą sosu tatarskiego jest majonez, marynowane grzybki, korniszonki, a także ugotowane na twardo jajka. Proporcje składników polecam dobrać samemu. Ja osobiście bardzo lubię, kiedy przeważa smak marynowanych grzybków ;). Jedyne o czym należy pamiętać o drobnym pokrojeniu składników i małej ilości majonezu! Majonez w sosie tatarskim jest wyłącznie bazą, która ma połączyć składniki.

tartare_sauce_16x9

Sos serowy

Sos serowy jest idealny do wszelkiego rodzaju rybek ale także do makaronów! Do jego wykonania potrzebny będzie Wam żółty, twardy i lekko pikantny ser, pęczek świeżego szczypiorku, majonez oraz jogurt naturalny. Proporcje dobieracie samodzielnie. Ja daję więcej jogurtu naturalnego, a majonez ma za zadanie dać jedynie odrobinę smaku ;). Pamiętajcie aby utrzeć ser na tarce z dużymi oczkami. Z kolei szczypiorek możecie wymienić na cebulę dymkę albo koperek!

images

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy to jeden z moich ulubionych sosów, kiedy pojawiają się młode ziemniaczki. Uwielbiam dodawać go do młodych ziemniaków i jajka sadzonego :). Przygotowanie bardzo proste. Dwa nieduże korzenie chrzanu obieramy i wrzucamy do zimnej wody aby chrzan był twardy dzięki czemu nie będziemy mieli problemu z jego utarciem. Można go także utrzeć w maszynce ;). Do małego słoiczka wlewamy kilka łyżek zimnej wody, sok z jednej cytryny i wsypujemy odrobinę soli morskiej oraz szczyptę cukru. Zakręcamy słoik i dobrze mieszamy. Po chwili dodajemy utarty chrzan. W ten sposób uzyskaliśmy słoiczek „czystego” chrzanu. Aby uzyskać sos dodajemy śmietanę i podgrzewamy w rondelku. Polecam dodać koperek!

indfeks

Źródło ikony wpisu: bbc.co.uk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *