Inne

Stek z tuńczyka

Tym razem coś dla fanów steków jednak aby szybko ‘ostudzić’ co niektórych zapał, mowa o steku z… tuńczyka ;). Chyba jeszcze nie miałam okazji podzielić się z Wami przepisem na soczystego steka i muszę przyznać, że nie wiem dlaczego… . Stek z tuńczyka jest bajecznie prosty w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczny. Jedyna na co musicie zwrócić uwagę co ma decydujący głos to wybór ryby. Stek musi być świeży i ze sprawdzonego źródła, a wówczas nie ma się co martwić, że nie wyjdzie! Zapraszam do wspólnego gotowania kochani.

Drukuj

Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka jest bajecznie prosty w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczny

Czas przygotowania 40 minut

Składniki

  • Stek z tuńczyka – około 400 g na dwie porcje
  • Sól morska
  • Czarny pieprz Świeżo zmielony
  • Marynata
  • Olej z pestek winogron – sześć stołowych łyżek
  • 2 łyżeczki Suszony rozmaryn
  • Gruboziarnisty czarny pieprz Szczypta
  • 1/2 Cytryny
  • Sól morska

Instrukcje

  1. Stek z tuńczyka powinien mieć temperaturę otoczenia więc jeżeli leżał w lodówce, należy go wyjąć około 40 minut przed przyrządzaniem. 

  2. Zaczynamy od marynaty. W miseczce mieszamy olej z pestek winogron z rozmarynem oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. 

  3. Tuńczyka opłukujemy pod zimną wodą, a następnie dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym. 

  4. Kolejnym krokiem jest marynowanie steka przez minimum 30 minut. 

  5. Gotową rybę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą morską i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.Pieczemy kilka minut.

  6. Serwujemy ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem, opiekanymi ziemniakami i sałatą rzymską.

Uwagi:

Stek z tuńczyka można przygotować w ten sposób także na grillu lub na patelni.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: foodnetwork.com

1 komentarz o “Stek z tuńczyka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *