Inne

Tilapia według Katarzyny Skrzyneckiej!

tilapia-filletSkoro ostatnio podałam Wam przepis na pysznego łososia według przepisu samej Maryli Rodowicz to tym razem postanowiłam podać Wam przepis innej celebrytki na przepyszną rybkę czyli tilapia według… Kasi Skrzyneckiej! Bardzo lubię Panią Kasię, ponieważ jest niezwykle pozytywna i bardzo sympatyczna. Kilka lat temu prowadziła w naszym mieście imprezę w jednym centrum handlowym i miałam okazję poznać ją osobiście. Była niezwykle miła i udało mi się z nią chwilkę porozmawiać. Muszę przyznać, że jak koleżanka podesłał mi jej przepis (ta sama, która wysłała mi przepis wg Maryli Rodowicz) to natychmiast postanowiłam go wypróbować. Bardzo smaczna tilapia z czosnkiem i świeżym tymiankiem.

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • Tilapia – cztery filety
  • Aromatyzowane chilli – łyżka stołowa
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Świeży tymianek – kilka gałązek
  • Świeże oregano – kilka gałązek
  • Sok z 1 limonki

Przygotowanie:

Tilapię opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy, a następnie układamy na kawałkach folii aluminiowej. Obieramy i przeciskamy przez praskę czosnek po czym nacieramy rybkę i odstawiamy na godzinkę. Po tym czasie przyprawiamy tilapię solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz skrapiamy olejem z pestek winogron i sokiem z limonki. Kawałki ryby posypujemy ziołami, układamy gałązki tymianku, oregano oraz kładziemy plasterki pokrojonej limonki. Rybę zawijami szczelnie folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy przez 30 minut. Serwujemy z ulubioną sałatką.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać odrobinę chilli!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: moneysavingmadness.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *