Inne

Tołpyga pod marchewkową pierzynką

fish_marinad_059Jak obiecałam podam Wam dzisiaj przepis na pyszną i soczystą tołpygę w kremowym sosie. Rybkę miałam okazję jeść na przyjęciu komunijnym w małej restauracji w naszym mieście. Jak pisałam poprzednio starałam się „wydębić” 😉 przepis od tamtejszego kucharza ale bezskutecznie. Na szczęście w końcu – po wielokrotnych próbach w domu, udało mi się przygotować tołpygę tak jak tego chciałam. Jest pyszna i chętnie się z Wami podzielę moim przepisem :)! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia.

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:

  • Tołpyga ze skórą – 500 g
  • Marchew – dwie średnie sztuki
  • Por – średnia sztuka
  • Cytryna – cztery plasterki
  • Ocet balsamiczny – łyżka stołowa
  • Olej z pestek winogron
  • Kolendra – ½ łyżeczki
  • Świeżo zmielony czarny pieprze
  • Sól morska

Sos:

  • Bulion warzywny – szklanka
  • Masło – trzy łyżki stołowe
  • Mąka – dwie łyżeczki
  • Sok z ½ cytryny
  • Żółtko
  • Śmietana 30% – ½ szklanki
  • Cukier – szczypta
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

W małym naczyniu łączymy odrobinę oleju z pestek winogron, ocet balsamiczny i kolendrę. Umytą, osuszoną i przyprawioną rybę polewamy marynatą i wstawiamy do lodówki. W tym czasie obieramy marchewkę i kroimy w drobne paseczki, a por kroimy w cieniutkie talarki. Rybę wyciągamy z lodówki i wkładamy do żaroodpornego naczynia, które wcześniej smarujemy olejem z pestek winogron tak aby nie przywarła. Posypujemy marchewką, porem i przyprawiamy. Zapiekamy przez około 20 minut w 180 stopniach i zabieramy się za sos. W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy do momentu aż wszystko się ładnie zarumieni. Po chwili dodajemy bulion, szczyptę cukru, przyprawy po czym wlewamy sok z cytryny i śmietanę. Cały czas mieszamy i uważamy aby sos się nie zagotował. Na koniec dodajemy żółtko. Upieczoną tołpygę serwujemy polaną sosem z białym ryżem.

Uwagi:

Tołpygę możecie zamienić na inną ulubioną rybkę.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: kitchenrussian.com

Dodaj komentarz