X
    Kategoria: Inne

Tradycyjna zupa grzybowa

Kochani zanim przejdę do przepisu chciałabym złożyć Wam życzenia z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. To moje ulubione święto w roku, które zawsze spędzam w gronie najbliższych mi osób. Jest rodzinnie, ciepło i bardzo smacznie :). Przygotowania zaczynamy już na dwa tygodnie przed Wigilią i jest to absolutnie magiczny czas.

Chciałabym życzyć Wam równie smacznych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten czas będzie dla Was chwilą refleksji nad tym co naprawdę ważne. Ściskam każdego z Was z osobna i przesyłam uśmiech!

Moja dzisiejsza propozycja będzie niecodzienna, ponieważ nie będzie rybna. Jak co roku na naszym stole znajduje się piękna waza z tradycyjną zupą grzybową. Nie ma lepszej zupy na całym świecie dlatego ponownie chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem :).

Drukuj

Zupa z suszonych borowików

Danie Zupa
Czas przygotowania 2 godzin 40 minut
Czas gotowanie 2 godzin 40 minut
Czas przygotowania 5 godzin 20 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 400 kcal

Składniki

  • 2 duże garście suszonych borowików
  • 2 duże cebule
  • olej z pestek winogron
  • mały kubek śmietany słodkiej 30%
  • 1 łyżka mąki
  • kilka litrów wody do zupy (na duży garnek)
  • 1 opakowanie makaronu nitki
  • sól himalajska

Instrukcje

  1. Dwie garście suszonych grzybów (najlepiej same borowiki szlachetne) zalewamy na noc zimną wodą. Następnego dnia gotujemy na wolnym ogniu przez co najmniej trzy godziny.

  2. Obieramy dwie duże cebule i bardzo drobno kroimy. Smażymy na oleju z pestek winogron tak by cebulka była prawie czarna! Podsmażoną cebulkę dodajemy do wywaru grzybowego, solimy i dalej gotujemy na wolnym ogniu.

  3. Do shakera wrzucamy łyżkę mąki i wlewamy słodką, rzadką śmietanę. Mieszamy by składniki ładnie się połączyły i dodajemy do wywaru. Gotujemy około 15 minut.

  4. Serwujemy z makaronem 'nitki'.

Uwagi:

Nie bójcie się „prawie przypalić” cebulę. To tajny sekret genialnego smaku tej zupy.

Makaron do zupy grzybowej koniecznie musi być cieniutki by nie zmienił jej smaku.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: ostrow-mazowiecka.all.biz

Hana Stankiewicz :Jestem Hana, mieszkam nad polskim morzem i uwielbiam przyrządzać rybne potrawy. Poza gotowaniem również poświęcam sporo czasu pisząc o tym jak i z czym je przyrządzam. Kocham to tak samo jak mojego męża i dwójkę moich dzieci ;). Na co dzień pracuje w prywatnym przedszkolu, wieczorami relaksuję się na squashu lub na siatkówce czy biegając. O rybach piszę z pasji i zamiłowania.