Inne

Zapiekane jajka z fasolką szparagową

c29b8e8dc5Przypadkiem trafiłam dzisiaj do marketu gdzie na ladzie leżała piękna żółta fasolka szparagowa w atrakcyjnej (jak na ten czas) cenie więc postanowiłam kupić pół kilograma. W mojej głowie natychmiast narodził się pomysł na pyszną przekąskę czyli na jajka zapiekane z fasolką szparagową. Przepis na tą przekąskę podsunęła mi moja mama, która znalazła go w jakiejś gazecie. Przepis jest bardzo prosty, a danie lekkie i wyjątkowo smaczne! Idealnie nadaje się na przyjęcie w formie przystawki. Zapraszam do wspólnego przygotowania.

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • Fasolka szparagowa – 150 g
  • Jajka – 6 dużych sztuk
  • Dojrzałe pomidory – 2 duże sztuki
  • Pomidorki koktajlowe – garść
  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
  • Olej z pestek winogron
  • Listki świeżej bazylii
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Fasolkę szparagową należy obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie musimy sparzyć pomidory aby obrać je ze skórki, a następnie pokroić w drobną kostkę. Ugotowaną i odcedzoną fasolkę szparagową także kroimy na mniejsze kawałki. Wnętrze kokilek (małe miseczki do zapiekania) smarujemy olejem z pestek winogron i kolejno układamy tam pomidorki i fasolkę szparagową. Do każdej kokilki wbijamy po jednym jajku i przyprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Kokilki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy przez około 15 minut czyli do momentu aż jajka się zetną. Gotowe przystawki dekorujemy listkami bazylii i połówkami pomidorków koktajlowych.

Uwagi:

Możecie użyć dowolnego rodzaju fasolki szparagowej.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: odzywianie.info.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *