Inne

Zapiekanka ze szczypiorkiem, łososiem i jajkami

baked-egg-boat-recipe-800x1200Kochani dzisiaj podam Wam przepis, który całkowicie odmieni Wasze życie! Obiecuję, że jak tylko wypróbujecie ten przepis, na zawsze zakochacie się w soczystych zapiekankach z łososiem ;). Moja znajoma podesłała mi świetną stronę internetową gdzie autor zamieszcza super smaczne i proste przepisy. Stronka jest o tyle lepsza od innych, że wszystko co się na niej znajduje jest bardzo proste w przygotowaniu ale jednocześnie bardzo ale to bardzo 😉 smaczne! W takim razie dzisiaj zapraszam wszystkich na super przepis na pyszną bagietkę z łososiem, jajkiem i serem. Do dzieła kochani!

Czas przygotowania/gotowania: 35 minut

Składniki:

  • Długa bagietka – ok. 30 cm
  • Łosoś wędzony w plastrach
  • Jajka – pięć dużych sztuk
  • Śmietana lub mleko – 1/3 kubka
  • Szczypiorek – ½ pęczka
  • Bekon (opcjonalnie) – kilka plasterków
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Ser żółty, np. mozzarella – ½ kubka

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy odrobinę soli morskiej, świeżo zmielonego czarnego pieprzu i pocięte kawałki wędzonego łososia. Boczek kroimy na cienkie plasterki i smażymy na patelni bez tłuszczu tak aby był chrupiący. Usmażony boczek dodajemy do jajek. Myjemy i drobno siekamy świeży szczypiorek, który następnie wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami. Wlewamy także śmietanę oraz wsypujemy starty żółty ser. Bagietkę kładziemy na desce i wykrajamy środek tak aby wyszła nam łódka. Wszystkie składniki w miseczce dobrze mieszamy i wlewamy do wydrążonej bagietki. Bagietkę kładziemy na papierze do pieczenia i zapiekamy przez około 25 minut w 180 stopniach. Serwujemy z ulubionym sosem.

Uwagi:

Uważajcie aby nie wykroić zbyt dużej dziury w bagietce!

Chętnym polecam dodać odrobinę czosnku ;).

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: spoonforkbacon.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *