Inne, Ryby słonowodne

Zupa krem z bobu z łososiem i parmezanem

Bób to roślina, która króluje na moim stole już na początku lata. Uwielbiam młody, świeży bób, który również pokochały moje dzieciaki. Sposobów na jego przygotowanie jest bardzo dużo. Możemy przyrządzać z nim sałatki, jeść solo z koperkiem czy pietruszką, smażyć na patelni z boczkiem lub gotować z niego zupę. Osobiście lubię każdy sposób, a ostatnio zakochałam się w pysznej, sycącej i bardzo zdrowej zupie z bobu z wędzonym łososiem! Zapraszam do wspólnego gotowania :).

Czas przygotowania/gotowania: 50 minut

Składniki:

  • Bób – ½ kg
  • Pory – dwie sztuki średniej wielkości
  • Masło – ok. 20 g
  • Cebula cukrowa – jedna sztuka
  • Ziemniaki – 250 g
  • Wywar warzywny lub woda – litr
  • Olej z pestek winogron – łyżka stołowa
  • Mleko krowie lub migdałowe – ½ szklanki
  • Natka pietruszki – łyżka stołowa
  • Szczypiorek – łyżka stołowa
  • Wędzony łosoś – ok. 200 g
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Ser w kawałku Grana Padano do starcia – łyżka stołowa

Przygotowanie/gotowanie:

Bób gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękki. Następnie odcedzamy, czekamy aż przestygnie i obieramy ze skórki. Pory myjemy, a następnie osuszamy, ściągamy wierzchnią warstwę i kroimy w plasterki. Obieramy cebulę, którą kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy obrane ziemniaki (pokrojone w kostkę) i smażymy póki warzywa będą miękkie. Kolejnie dodajemy bulion warzywny i czekamy aż wszystko się zagotuje. Przyprawiamy solą morską, przykrywamy garnek i gotujemy jeszcze około 20 minut. Na kilka minut przed końcem, wrzucamy około 400 g bobu. Na koniec wlewamy olej z pestek winogron, mleko i miksujemy. Gotową zupę posypujemy posiekaną natką, szczypiorkiem, resztką pokrojonego bobu, kawałkami wędzonego łososia i startym parmezanem.

Uwagi:

Ziemniaki możecie zastąpić większą ilością bobu!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: junedarville.com