Inne

Zupa krem z czerwonej soczewicy

red-lentil-soup-1024x820Skoro ostatnio podałam Wam przepis na pyszną zupkę krem z brokułów z orzechami i żółtym zapiekanym serem to dzisiaj również będzie zupa krem :)! Tym razem zaproponuję Wam zupę krem z soczewicy. Zupa lekka, zdrowa i bardzo pożywna. Soczewica niestety jest często pomijanym składnikiem w naszej codziennej kuchni dlatego warto raz na jakiś czas sobie o niej przypomnieć bo ma dużo witamin! Moja zupa jest bardzo prosta i wyjątkowo szybka dlatego serdecznie polecam wszystkim, a szczególnie tym, którzy nie lubią godzinami siedzieć w kuchni ;). Zapraszam wszystkich do wspólnego przygotowania :)!

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • Czerwona soczewica – 1 szklanka
  • Bulion warzywny – 1,5 litra
  • Marchewka – 1 duża sztuka
  • Cebula – 1 duża sztuka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Świeży tymianek
  • Świeży imbir – nie duży kawałek
  • Czerwony pieprz – 1 stołowa łyżka
  • Sól morska

Przygotowanie:

Najpierw należy porządnie wypłukać soczewicę. Do gorącego bulionu warzywnego wrzucamy czerwoną soczewicę i gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie obieramy marchewkę, cebulę i kroimy w drobną kostkę po czym dodajemy do bulionu z soczewicą. Do zupy wrzucamy także dwie główki czosnku! Gotujemy około trzydziestu minut czyli aż do momentu, kiedy warzywa będą miękkie, a soczewica się ładnie rozpadnie. Następnie czekamy aż zupa ostygnie i miksujemy na gładką masę. Zupę krem podgrzewamy i przyprawiamy solą morską. Serwujemy z chrupiącymi grzankami i ziarenkami czerwonego pieprzu.

Uwagi:

Do zupy można dodać także kawałki białej ugotowanej rybki!

Smacznego :).

zŹródło ikony wpisu: inandaroundthemilitary.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *