Inne

Zupa krem z ziemniaków i suszonych grzybów

Cream-of-Mushroom-SoupSkoro już zaczęłam temat pysznych i zdrowych zup krem w takim razie dzisiaj podam Wam kolejny rewelacyjny przepis ;). Tak wiem, chwalę się ale musicie mi uwierzyć, że przepisy są najlepsze bo zupki wychodzą pyszne! W internecie można znaleźć dużo różnych przepisów jednak ja zawsze wychodzę z założenia, że te najprostsze są najlepsze. Nie wiem czy zwróciliście kiedyś uwagę ale najprostsze to zazwyczaj są te tradycyjne, a wiadomo, że kuchnia babci jest zawsze najlepsza ;). Dzisiaj zaproponuję Wam przepis na smaczną i odżywczą zupę krem z ziemniaków i suszonych borowików! Idealna na jesienne i zimowe wieczory. Zapraszam do wspólnego gotowania!

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Ziemniaki – ok. 750 g
  • Cebula szalotka – trzy średniej wielkości sztuki
  • Czosnek – trzy ząbki
  • Grzyby suszone – garść
  • Włoszczyzna na wywar
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki i włoszczyznę obieramy. Do garnka wlewamy wodę, a następnie wrzucamy obraną włoszczyznę, ziele angielskie, listek laurowy oraz garść suszonych grzybów. Wszystko gotujemy. Na patelni z tłuszczem smażymy cebulę i czosnek pokrojony w kostkę. Po około 10 minutach dodajemy ziemniaki. Wszystko smażymy, przyprawiamy, a po kwadransie wlewamy odrobinę wywaru z włoszczyzny i dusimy pod przykryciem. Miękkie ziemniaki z cebulką i czosnkiem wrzucamy do wywaru i wszystko miksujemy. Przyprawiamy do smaku i serwujemy z chrupiącymi grzankami.

Uwagi:

Pamiętajcie aby przed zmiksowaniem wyjąć z wywaru ziele angielskie i listek laurowy.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: copykat.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *