Inne

Zupa rybna rosyjska

uha-fish-soup-2Była już polewka rybna, rosół z dorsza więc dzisiaj chciałabym Was zaprosić na jeszcze inną rybną zupkę czyli na zupę rosyjską! Zupa ma bardzo ciekawy i zdecydowany – warzywny smak. Jak pierwszy raz przyrządziłam ją w domu, mój mąż się w niej po prostu zakochał ;)! Nie chciał jeść nic innego przez dwa tygodnie tylko moją rybną rosyjską! Moje dzieciaki także były zadowolone dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tym rewelacyjnym przepisem. Zapraszam do wspólnego gotowania kochani!

Czas przygotowania: 55 minut

Składniki:

Wywar:

  • Rybki słodkowodne bez skrzeli – 1 kg
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Por – 1 sztuka
  • Bulwa kopru włoskiego – 1sztuka
  • Marchewki – 2 sztuki
  • Łodygi selera naciowego – 2 sztuki
  • Białe wytrawne wino – 2 szklanki
  • Listek laurowy
  • Ziarenka czarnego pieprzu – kilka sztuk
  • Sól morska

Zupa:

  • Ryba słodkowodne – 70 dag
  • Cebule – 2 sztuki
  • Kiszony ogórek – 1 duża sztuka
  • Przecier pomidorowy – łyżka stołowa
  • Kapary – 2 łyżki
  • Oliwki bez pestek – 10 sztuk
  • ½ cytryny
  • Listek laurowy
  • Ziele angielskie – kilka ziarenek
  • Masło – łyżka stołowa
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Do dużego garnka wrzucamy wszystkie składniki na wywar i zalewamy 5 szklankami wody i 2 szklankami wina. Przyprawiamy solą morską i gotujemy tak długo aż uzyskamy około 1,5 litra wywaru. Pamiętajmy aby co chwilę zbierać pianę. Następnie na patelni należy zeszklić cebulę i kapary na masełku, dodać przecier pomidorowy i zasmażyć. Obieramy ogórka kiszonego i usuwamy pestki po czym kroimy go w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Wszystkie składniki z wyjątkiem oliwek wrzucamy do przecedzonego przez sito wywaru. Wkładamy także oczyszczone i pokrojone rybki. Gotujemy jeszcze około 20 minut i przyprawiamy do smaku. Na koniec do zupy wrzucamy drobniutko posiekane oliwki i posypujemy natką pietruszki.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać do zupy odrobinę peperoncinio!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: thefootyblog.net

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *