Inne

Zupa warzywna z koperkiem

one-pot-vegan-polish-dill-pickle-soup2-680pxDzisiaj zaproponuję Wam danie, które ponownie będzie bez udziału… rybki ;)! Tak wiem, oby nie za często ale muszę Wam powiedzieć, że ostatnie dni, kiedy pojawiło się dużo słońca obudziły we mnie wiosnę i nabrałam ogromnej ochoty na… warzywka :)! Dlatego właśnie dzisiaj chciałabym zaproponować dla Was przepis na pyszną i zdrową zupkę warzywną.W związku z tym, że zostałam wychowana w tradycyjnej polskiej rodzinie, moje zupy zawsze przyrządzam na mięsku lub na rybce. Osoby, które chciałaby przygotować wywar na samych warzywach, oczywiście mogą to zrobić ale zaznaczam, że musicie dodać więcej ziół aby zupa była bardziej aromatyczna! Do dzieła kochani :).

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Nóżki od kurczaka – dwie małe sztuki
  • Marchewka – trzy sztuki
  • Pietruszka, korzeń – dwie sztuki
  • Kawałek selera
  • Młoda kapustka – mała sztuka
  • Pieczarki – kilka sztuk
  • Suszone grzybki – garść
  • Ziemniaki – cztery sztuki
  • Ziele angielskie – kilka ziarenek
  • Listek laurowy – klika sztuk
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Świeży koperek – pęczek
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Do dużego garnka wkładamy nóżki kurczaka i zalewamy wodą, wrzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Nastawiamy i gotujmy na wolnym ogniu około 30 minut. Obieramy wszystkie warzywa, opłukujemy i kroimy w kostkę. Po 30 minutach wyciągamy mięsko z wywaru i wrzucamy warzywa. Dodajemy także obrane ząbki czosnku, pociętą kapustę i suszone grzybki. Przyprawiamy, przykrywamy garnek i gotujemy około 10 minut. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone mięsko oraz świeży koperek.

Uwagi:

Do zupy możecie również dodać por.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: ideliciate.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *