Inne

Zupa z suszonych borowików na Wigilię

Food52Mam nadzieję, że moje ostatnie dwa wpisy spodobały się Wam i przyrządziliście perfekcyjną sałatkę warzywną :). W związku ze zbliżającymi się świętami postanowiłam, że podam Wam kilka prostych przepisów na moje dania wigilijne. Nie będą to wyłącznie rybki. Ostatnio była sałatka, a tym razem będzie pyszna zupa grzybowa! Z tego co pamiętam to nie podawałam Wam przepisu na tą zupę? Jeżeli jednak podałam, zrobię to ponownie :). Jest to zupa, która gości w naszym domu nie tylko na Boże Narodzenie. Przygotowuję ją kilka razy w roku. Jest to moja ulubiona zupa. Zresztą nie tylko moja, całej mojej rodziny :). Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!

Czas przygotowania: 1 godz. 30 min.

Składniki:

  • Średnia miseczka suszonych grzybów
  • Śmietana słodka (rzadka!)
  • Mąka
  • Duża cebula
  • Sól morska
  • Olej z pestek winogron
  • Łyżka masła

Przygotowanie:

Grzyby suszone wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i włączamy gaz. W czasie, kiedy zupa się gotuje obieramy cebulę i drobno kroimy w kosteczkę. Wlewamy do małego rondelka odrobinę oleju z pestek winogron, łyżkę masła i wrzucamy cebulkę. Smażymy tak długo aż cebula mocno zbrązowieje. Aby jej nie przypalić pamiętajmy o mieszaniu. Po około godzinie gotowania grzybów wrzucamy do garnka podsmażoną cebulkę. Przyprawiamy solą i dalej gotujemy na wolnym ogniu. W blenderze mieszamy łyżkę mąki ze słodką śmietaną i porządnie mieszamy. Wlewamy do zupy i chwilkę gotujemy. Zupę serwujemy z makaronem – nitki. Możecie udekorować ją natką poszatkowanej pietruszki. Gwarantuję 100% zadowolenia ;)!

Uwagi:

Jeżeli nie macie własnych ususzonych borowików proponuję wybrać się do większych marketów spożywczych lub na Hale Targowe gdzie dostaniecie suszone prawdziwki w opakowaniach.

Wodę z grzybami możemy nastawić nawet dzień wcześniej. Zupa będzie wtedy jeszcze bardziej aromatyczna.

Nie wolno zostawiać zupy na gazie samej bo może wykipieć.

Najlepiej do zupy użyć wyłącznie prawdziwków suszonych. Zupa z mieszanych suszonych grzybów (maślaki, koźlaki, podgrzybki itp.) nie będzie tak aromatyczna!

Do tej zupy nie wolno dodawać pieczarek bo całkowicie zmieni to jej smak.

Pamiętajcie aby nie zamieniać słodkiej śmietany na kwaśną (gęstą)!

Smacznego :).