Opis    Wygląd    Systematyka    Występowanie    Odżywanie    Gospodarka    Kulinarnia    Ciekawostki    Zdjęcia


Kantar

łac. Spondyliosoma cantharus

Kantar - Opis ryby

Kantar to ryba z gatunku morskich okoniowatych, sporadycznie występująca w wodach słodkich.

Kantar - wygląd ryby

To niewielkich rozmiarów ryba, której masa dochodzi maksymalnie do 1,2kilograma i wzroście od 30cm. do około 60 cm. długości.

Ma wysokie ciało boczne, nieco spłaszczone o prążkowanym wyglądzie, podobnym w swoim wyglądzie do dorady. Kolor łusek ciemno-srebrzysty z niebieskim i  delikatnie różowym odcieniem, z występującymi po boku jaśniejszymi 6-9 paskami. Charakteryzuje się miękkimi promieniami grzbietowymi oraz nieco podłużnym, szpiczastym otworem i pojedynczym szeregiem zębów.

Systematyka

Domena: eukarionty
Królestwo: zwierzęta
Typ: strunowce
Podtyp: kręgowce
Gromada: promieniopłetwe
Rząd:

okoniokształtne

Rodzina: prażmowate
Rodzaj: Spondyliosoma
Gatunek: Kantar

Kantar występowanie

Preferuje wody oceaniczne, w związku z czym występuje w Morzu Śródziemnym, pasie wód wschodniej części Atlantyku (Wyspy Kanaryjskie, Wyspy Zielonego Przylądka, Cieśnina Gibraltarska) oraz na wodach wybrzeży afrykańskich aż do Morza Północnego (Norwegia, Wielka Brytania). Żyje na głębokości od 15 do 300 metrów pod poziomem morza w zaroślach trawy morskiej i na piaszczystych dnach. Okres rozmnażania przypada na kwiecień i maj, a okres inkubacji jaj wynosi około 9 dni. Składa swą ikrę na piaszczystym dnie.

 

Kantar odżywanie

Aloza pożywia się zooplanktonem występującym w wodach otwartych oceanów, mórz oraz wielkich jezior. Wśród planktonu występującego w wodzie do poziomu 300 metrów od powierzchni znajdują się pierwotniaki, drobne skorupiaki, larwy, wrotki oraz osłonice. W trakcie wędrówek na tarło nie pobiera pokarmu.

Kantar w gospodarce

Komercyjnie wykorzystuje się ją w rybołówstwie jako jeden z podstawowych składników diety śródziemnomorskiej. Wyławiana za pomocą sprzętu sieciowego przy użyciu włoków pelagicznych i dennych, niewodów do brzeżnych, sieci stałych i pułapek. W smaku podobna do dorsza, będąc jego tańszym zamiennikiem. Spotykana także w dużych publicznych akwariach słonowodnych.

Kantar – kulinarnia

W związku z występowaniem w okolicach Morza Śródziemnego stanowi jeden z głównych składników tamtejszej kuchni. W Polsce występuje stosunkowo rzadko: można ją kupić w najlepiej zaopatrzonych sklepach wieże w całości, ułożone na lodzie. Na świecie wykorzystywana jest w postaci świeżej, mrożonej oraz suszonej solonej, a także do produkcji mączki rybnej i oleju. Przysmak Tunezji, Maroka, Włoch, Cypru, Grecji, Turcji i Sycylii.

 

Kantar – ciekawostki

  • W samej Portugalii łowi się jej ponad 3200 ton rocznie.
  • To ryba hermafrodytyczna – u osobników występują zarówno męskie, jak i żeńskie cechy płciowe, dzięki czemu może zmieniać płeć.
  • W języku angielskim nazwa kantora brzmi Old Wife, czyli stara żona.
  • Nie jest to gatunek zagrożony ani objęty jakąkolwiek ochroną.
  • Może żyć do 15 lat.

Kantar – zdjęcia

 

 

 

Źródła:

  • http://www.fishbase.org/summary/Spondyliosoma-cantharus.html
  • http://www.iucnredlist.org/details/170258/0
  • https://pl.wikipedia.org/wiki/Kantar_(ryba)