Owoce morza, Ryby słonowodne

Brytyjski klasyk – przepis na fish pie

Jedno z tradycyjnych brytyjskich dan obok najbardziej znanego na świecie fish&chips. Fish pie to danie proste, ale jednocześnie nieco pracochłonne. Składa się z rybnego nadzienia przykrytego ziemniaczaną warstwą puree. Posiłek bardzo sycący, smaczny i jednocześnie idealny na popołudniowy obiad z przyjaciółmi lub rodziną.

Rybna zapiekanka na 6 porcji, którą można upiec w jednym naczyniu i wymiarach 25x25cm lub w 6 małych kamionkach o pojemności 400ml każda. Osoby stroniące od owoców morza (w tym przypadku mamy krewetki i przegrzebki) mogą zastąpić je kawałkami wędzonej ryby (ok. 500 gram).

W przypadku mrożonej ryby należy pamiętać o tym,  aby dokładnie usunąć nadmiar wody. Odradzam dodawanie warzyw typu marchewka czy pietruszka, ponieważ ich słodycz znacząco wpłynie na smak gotowego dania.

Uwaga: składniki podałam w dwóch listach: pierwsze trzy pozycje dotyczą warstwy ziemniaczanej(1kg ziemniaków, sól morska i świeżo zmielony pieprz, 90gram masła niesolonego, 100ml mleka), zaś kolejne rybnego nadzienia.

Drukuj

Fish Pie przepis

Czas przygotowania 35 minut
Czas gotowanie 1 godzina
Czas przygotowania 1 godzina 35 minut
Porcje 6
Kalorie 385 kcal

Składniki

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 90 gram masła niesolonego
  • 100 ml mleka
  • 1 kilogram filetów z dorsza bez ości
  • 250 ml mleka
  • 160 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka masła
  • 250 gram krewetek
  • 200 gram przegrzebków
  • 160 ml wermutu 2
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki p[szennej
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 2 łyzeczki soli
  • 3 łyżeczki pieprzu

Instrukcje

  1. Przygotowanie ziemniaczanej pierzynki: obrane ziemniaki pokroić na małe kawałki i ugotować w osolonej wodzie przez około 20-25minut. Następnie odcedzić i zostawić na ok. 5 minut pod przykryciem. Zmiażdżyć je praską, dodać mleko, masło oraz przyprawy i mieszać do momentu uzyskania kremowej, gładkiej konsystencji. 

  2. Przygotowanie nadzienia: w większym garnku należy wymieszać filety dorsza, mleko, śmietankę, pieprz, sól, pietruszkę oraz listek laurowy i doprowadzić do września, cały czas mieszając. Gotować ok 5-8 minut na małym ogniu do momentu, aż ryba będzie krucha (rozpada się pod naporem widelca) i wyjąć filety do osobnej miseczki. W drugim garnku należy rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć na małym ogniu około minuty do uzyskania jednolitej, gładkiej masy, następnie wlać wermut i gotować kolejne dwie minuty do momentu zgęstnienia sosu. Nie przerywając gotowania, należy dodać sos z pierwszego garnka, dobrze wymieszać i gotować ok. 5 minut do całkowitego zgęstnienia. Gdy mąka nie jest wyczuwalna w smaku, należy dodać sok z cytryny, sól i pieprz. 

  3. Przygotowanie naczynia: rybę podzielić na duże kawałki, usunąć ości i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego lub glinianej kamionki. Krewetki przegrzebki pokroić na mniejsze części i dodać między rybę. Następnie dodać sos i bardzo delikatnie wymieszać. Wierzch przykryć ziemniaczanym puree i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza. Piec około 50-60 minut w dużej formie lub 30 minut w małych foremkach. Podawać od razu po upieczeniu. 

Notatki

Mała porada: wierzch zapiekanki można posypać startym, twardym serem.