Inne, Owoce morza

Gazpacho z czosnkowymi krewetkami

unnamedCo powiecie na pyszne gazpacho z krewetkami? Moja dobra koleżanka miała okazję spędzić kilka miesięcy w słonecznej Hiszpanii i tam właśnie nauczyła się przyrządzać genialne, aromatyczne gazpacho, którym zachwyciła wszystkich gości na swoich imieninach :)! Dodatkowo koleżanka zrobiła miły ukłon w moją stronę bo zaproponowało gazpacho z krewetkami. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie poprosiła o ten genialny przepis, którym postanowiłam podzielić się z Wami na blogu ;). Zapraszam na oryginalne hiszpańskie gazpacho z chrupiącymi, czosnkowymi krewetkami!

Czas przygotowania/gotowania: 30 min.

Składniki:

  • Pomidory – cztery duże sztuki
  • Papryczka chilli – sztuka
  • Papryka zielona – mała sztuka
  • Ogórki – trzy średnie sztuki
  • Czosnek – trzy ząbki
  • Biały ocet winny – dwie stołowe łyżki
  • Olej z pestek winogron – cztery stołowe łyżki
  • Bulion warzywny – 500 ml
  • Biały chleb – 125 g
  • Słodka papryka – łyżeczka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Krewetki

Przygotowanie:

Obieramy chleb ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone kawałki chleba zalewamy bulionem, dodajemy ocet i wstawiamy do lodówki. Pomidorki obieramy ze skórki i kroimy. Podobnie z papryką, czosnkiem, cebulką i ogórkami. Warzywa przyprawiamy, dodajemy pokrojone chilli oraz ocet winny i olej z pestek winogron. Wszystkie składniki mieszamy i wstawiamy do lodówki. Następnie miksujemy w blenderze chlebek z warzywami i pozostałym bulionem. Na patelni podsmażamy czosnek i smażymy krewetki. Gazpacho serwujemy z krewetkami.

Uwagi:

Do gazpacho polecam wybierać pomidorki, które z natury mają mniej soku i są bardziej mięsiste czyli na przykład pomidorki paprykowe czy bawole serca.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: yummly.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *