Owoce morza

Jak grillować owoce morza?

Pamiętacie mój ostatni wpis o tym, jak wybierać ryby na grill? Celowo nie wspominałam w nim o innym darze wód, owocach morza, ponieważ to ważny temat, którego nie można potraktować po macoszemu. Już jeden wpis na temat grillowania morskich frykasów pojawił się u mnie na blogu  – Owoce morza na grillu – ale postanowiłam zgłębić temat i go znacznie rozszerzyć. Zapraszam do lektury!

Owoce morza na grill to świetna alternatywa dla tradycyjnych kiełbasek, skrzydełek i steków, a także okazja do poznawania nowych smaków. Jedyną wadą jest fakt, iż w Polsce bardzo trudno jest kupić świeże owoce morza, najczęściej mamy do czynienia z gotowymi mieszankami lub też mrożonkami. Czym kierować się przy ich wyborze? Oczywiście tylko i wyłącznie świeżością (o ile jest to możliwe, lepiej kupić świeże owoce morza, np. w Lidlu, Biedronce, Auchan, w hurtowniach z rybami itp.).

Jakie owoce morza grillować?

Krewetki – świeżym krewetkom odrywamy główki i delikatnie przecinamy pancerz, aby pozbyć się jelita, zaś te obrane kładziemy bezpośrednio na ruszcie. Grillujemy je około 3 minuty z każdej strony.

Omułki i sercówki pospolite – na aluminiowej tacce kładziemy obok siebie omułki i przegrzebki, dodajemy masło, wino oraz zioła (tymianek, oregano, rozmaryn) i grillujemy do momentu, aż otworzą się muszle (nieotwarte owoce morza trzeba wyrzucić). Trwa to około 4-5 minut.

Kalmary – nigdy nie grillujemy ich w całości, lecz tniemy w pierścienie, które macerujemy w oleju słonecznikowym, sosie sojowym, brązowym cukrze i soku z cytryny przez około 30 minut przed grillowaniem. Opiekamy 2-3 minuty z każdej strony.

Przegrzebki oraz ostrygi – to delikatne mięso, dlatego warto podzielić je na porcje, nadziać na długa wykałaczkę i delikatnie grillować do momentu zmiany koloru na delikatnie różowy (ok. 3-5 minut). Uwaga – po zdjęciu z rusztu są bardzo gorące, dlatego należy chwilkę odczekać przed ich konsumpcją.

Homary – to już owoce morza dla prawdziwych szefów kuchni. Pancerz należy przeciąć ostrym nożem i wyjąc ze środka czarną żyłkę. Homary i kraby grillujemy najpierw od dołu przez około 2 minuty, a następnie mięsem do góry przez kolejne 15 minut.

Kraby – jest znacznie łatwiejszy do przygotowania niż homary, wystarczy bowiem delikatnie je posolić i grillować około 10 minut. Jadalne jest mięso ze szczypiec, nóg oraz tułowania.

Ośmiorniczki baby– należy przygotować je dzień wcześniej. Porcję ośmiorniczek macerujemy w czosnku i soku z cytryny. Grillujemy około 3-4 minut w zależności od grubości, po zdjęciu z rusztu doprawiamy tylko solą morską i pieprzem.

Złote zasady grillowania owoców morza

  1. Pod żadnym pozorem nie wolno przyspieszać ich rozmrażania przy pomocy wrzątku, ponieważ w ten sposób tracą swoje walory smakowe.
  2. Nie bój się mieszać smaków! Krewetki świetnie smakują z wędzonym boczkiem, a przegrzebki idealnie się komponują ze świeżą natką pietruszki i włoskim makaronem. Owoce morza serwujemy z opiekanymi grzankami, świeżymi sałatkami na bazie mieszanki sałat, pomidorów, ogórka i innych warzyw (seler naciowy, papryki), można także podać je do makaronu lub w postaci szaszłyków. Świetnie smakują grillowane przegrzebki z guacamole.
  3. Owoce morza grillujemy podobnie jak ryby – nie natłuszczamy rusztu, zaś sam proces opiekania trwa zaledwie kilka minut.
  4. Nie ma znaczenia rodzaj grilla (węglowy, gazowy, elektryczny), ważny jest tylko czas grillowania – przeciągnięcie mięsa sprawi, że owoce morza będą suche i przez to niesmaczne.
  5. Przyprawy, które świetnie komponują się z grillowanymi owocami morza: sok z cytryny, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, estragon, przyprawa curry, pieprz cytrynowy, czosnek, natka pietruszki, papryka chili oraz imbir. Pamiętajcie, że tutaj jedyne ograniczenia wyznaczają kubki smakowe!