X
    Kategoria: Owoce morza

Krewetki z oliwkami na grilla…

Kocham lato, słońce i wspaniały nadmorski wiatr :). Jednym z powodów dla których tak bardzo lubię lato jest fakt, że latem w końcu możemy wyciągnąć… grilla z piwnicy i oddać się błogiemu grillowaniu na świeżym powietrzu :)! Niestety mieszkam w bloku dlatego na co dzień nie mam szansy na przygotowywanie posiłków w ogródku ale czasami zdarza mi się ‘odpalić’ małego grilla na balkonie ;). Oczywiście wyłącznie wtedy, kiedy wiatr jest delikatny i mam pewność, że nie przeszkadzam sąsiadom! Zatem dzisiaj chciałabym zaprosić Was na przepis na pyszne szaszłyki z krewetek z oliwkami. Bardzo smaczne, lekkie i przede wszystkim zdrowe! Do dzieła kochani :).

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • Mrożone krewetki – ok. 250 g
  • Czarne oliwki bez pestek – słoiczek
  • Zielone oliwki bez pestek – słoiczek
  • Czosnek – trzy ząbki
  • Natka pietruszki – kilka gałązek
  • Olej z pestek winogron
  • Ocet z białego wina – łyżka stołowa
  • Sól morska
  • Ulubione przyprawy do posypania

Przygotowanie:

Myjemy natkę pietruszki i drobno siekamy. Czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy go przez praskę. Następnie odsączamy oliwki z zalewy i wrzucamy do miseczki. Dodajemy ocet, olej z pestek winogron oraz czosnek i poszatkowaną natkę pietruszki. Dobrze mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na około 25 minut. W tym czasie myjemy krewetki, przyprawiamy (ulubione zioła) i podsmażamy na patelni grillowej. Ostatnim krokiem jest nabicie na patyk na wszystkich produktów w dowolnej kolejności. Grillujemy aż krewetki będą gotowe.

Uwagi:

Polecam podsmażyć krewetki na masełku.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: 1001sud.com

Hana Stankiewicz :Jestem Hana, mieszkam nad polskim morzem i uwielbiam przyrządzać rybne potrawy. Poza gotowaniem również poświęcam sporo czasu pisząc o tym jak i z czym je przyrządzam. Kocham to tak samo jak mojego męża i dwójkę moich dzieci ;). Na co dzień pracuje w prywatnym przedszkolu, wieczorami relaksuję się na squashu lub na siatkówce czy biegając. O rybach piszę z pasji i zamiłowania.