Owoce morza

Odważny przepis na.. “rybę”

przepis na ryby ośmiornicaW związku z tym, że ostatnimi czasy nie podałam Wam żadnego przepisu na ryby tym razem postanowiłam w końcu Wam coś zaproponować i to nie byle co.. ;)! Danie, które dziś Wam zaproponuję jest bardzo proste i łatwe w wykonaniu. Mam nadzieję, że nie odstraszą Was składniki.., a w zasadzie jeden główny składnik czyli… ośmiornica! Zdziwieni? Mam nadzieję, że chociaż odrobinę tak ;)! W końcu takie było moje zamierzenie ;). Jak to mawiała moja ciotka, ‘odważnie kochani, odważnie!’. Ten przepis na ryby, a w zasadzie na mięczaki podrzuciła mi koleżanka. Bardzo zachwalała mięsko ośmiornicy więc postanowiłam wykorzystać przepis i zaskoczyć męża niecodziennym daniem. Tym którzy nie są przekonani mogę obiecać, że ośmiornica jest bardzo smaczna, a jej mięsko jest delikatne i soczyste. W wielu krajach, kurczaka zastępuje bardziej wykwintna ośmiornica. Aby Was nie zniechęcić do spróbowania tego mięczaka zaproponuję Wam sałatkę z natką pietruszki i czosnkiem :). Proste i szybkie. Gwarantuję, że staniecie się fanami tego przepisu na rybę. Ojj wiem wiem, ośmiorniczka to nie rybka, a mięczak.. ale mięczak to jakoś tak nie ładnie brzmi, prawda? ;).

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • Puszka ośmiornicy
  • Czosnek (dwa ząbki)
  • Natka zielonej pietruszki
  • Olej z pestek winogron
  • Biały ocet
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Odcedzamy ośmiornicę z puszki i wrzucamy do rondelka z zimną wodą. Czekamy aż woda się zagotuje i gotujemy na średnim ogniu około dwadzieścia pięć minut. Po tym czasie ściągamy rondel z gazu i czekamy aż ośmiornica nieco przestygnie. Siekamy drobno trzy ząbki czosnku, opłukujemy natkę pietruszki i szatkujemy. Kroimy chłodną już ośmiornicę i nacieramy czosnkiem z natką pietruszki. Całość podlewamy odrobiną octu. Na koniec dodajemy sól, świeżo zmielony czarny pieprz, olej z pestek winogron i mieszamy. Serwujemy jako danie główne ze świeżym pieczywem i słodkim sosem chilli.

Uwagi:

Jeżeli macie dostęp do świeżej ośmiornicy zastąpcie ją tą z puszki. Aby mięsko nie było żylaste najlepiej je zmrozić. W tym przepisie na “rybkę” ocet możecie zastąpić sokiem z cytryny lub limonki.

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *