Owoce morza

Ośmiornica gotowana na parze

Nie ukrywam, iż ośmiornica nie należy do moich ulubionych owoców morza, jednak nie oznacza to, iż unikam jej jak ognia. Wręcz przeciwnie, ośmiornica gotowana na parze jest wyjątkiem, dla którego sięgam po to obłędne w smaku danie.  Tego głowonoga się kocha albo nienawidzi – nie ma tu drogi pośredniej.

Ośmiornice najlepiej jest kupić świeżą – mrożona wymaga wcześniejszego rozmrożenia (chociaż jej mięso jest bardziej kruche), świeża zaś delikatnego obijania mięsa, aby nie było gumowata w smaku. To mięczak, dlatego jego mięso nie zawiera cholesterolu i jest małokaloryczny (ok. 160kcal w 100 gramach). Ten głowonóg skrywa w sobie ogromne ilości wody i soli, dlatego w ogóle nie trzeba go doprawiać. W trakcie gotowania traci blisko 50% swojej objętości! Na terenie Unii Europejskiej najmniejsza dozwolona wagowo ośmiornica zwyczajna waży około 750 gram.

Najczęściej w kuchni wykorzystywany jest gatunek  kosmopolitycznej ośmiornicy zwyczajnej – to ten z ośmioma ramionami i dwoma parami przyssawek na każdym ramieniu. Świeża ośmiornica gotowana na parze powinna mieć lekko pomarańczowy kolor, barwa szaro-różowa oznacza, iż mięso ma już kilka dobrych godzin. Kolor parowanej ośmiornicy jest bardzo intensywny, nawet ciemno-różowy. Gotowana w dużej ilości wody przybiera jasne odcienie.

Podobnie jak inne owoce morza, ośmiornica nie może być długo obrabiana, bo straci swój smak i będzie gumowata. Już po pierwszych 10 minutach parowania warto sprawdzić jej miękkość.

Ośmiornica gotowana na parze – przepis

Drukuj

Ośmiornica gotowana na parze – przepis

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowanie 20 minut
Czas przygotowania 30 minut
Porcje 3 osoby
Kalorie 300 kcal

Składniki

  • 1 świeża ośmiornica
  • 200 ml białego wina
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 1 szt papryczki chilli
  • 1 szt listka laurowego

Instrukcje

  1. Ośmiornicę oczyszczamy z pokrywającej jej ciało błonki oraz woreczka czernidłowego. Myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy za pomocą papierowych ręczników. 

  2. Świeżą ośmiornicę delikatnie tłuczemy, aby zmiękczyć jej ciało. Nacieramy oliwą z oliwek oraz delikatnie obkładamy pokrojoną papryczką chili. 

  3. Do garnka do gotowania na parze lub dna urządzenia wlewamy wodę i wino w proporcji 1:1. Wkładamy ośmiornicę do pojemnika, dorzucamy listek laurowy i przykrywamy, parując przez około 15-20 minut (czas zależy od wielkości). 

  4. Po uparowaniu oddzielamy skórę od przyssawek. Ośmiornicę serwujemy pokropioną sokiem cytrynowym z dodatkiem warzywnej salsy, ryżu lub z makaronem.