Owoce morza

Pieczona ośmiornica

Cały sekret w tym daniu polega na tym, aby pieczona ośmiornica nie była twarda. Jeśli tylko uda nam się pokonać tę trudność, to otrzymamy przyjemne w smaki, pyszne danie idealne na listopadowe deszczowe wieczory.

Uważajmy, czy kupione mrożone ośmiorniczki nie były wcześniej poddane obróbce cieplnej – wówczas należy ominąć etap gotowania i od razu przejść do przygotowywania dania.  W przypadku świeżej ośmiornicy pamiętajmy, że warto ją lekko zmrozić przed pieczeniem – wówczas jej mięso będzie kruche.

Pieczona ośmiornica ma tę zaletę, że można ją przygotować w każdej porze roku: w lecie sięgamy po cukinie i papryki, zaś w zimie wykorzystuje warzywa korzenne, czyli marchewkę, pietruszkę i seler. Jeśli zależy nam na intensywnym smaku, to możemy nać pietruszki zamienić na świeżą kolendrę, a do samego dania dodać całe ząbki czosnku.

Nie bójmy się ośmiornicy – jej cena oscyluje w granicach ceny świeżych krewetek, a zapewniam, jej smaki są z niczym nieporównywalne. Moim zdaniem Polacy wciąż boją się przygotowywania ośmiornicy  – niepotrzebnie, ponieważ w sklepach i dobrych hurtowniach można znaleźć naprawdę dobre produkty, oczyszczone, zamrożone i niemal gotowe do dalszych kulinarnych podróży.

Pieczona ośmiornica – przepis

Drukuj

Pieczona ośmiornica – przepis

Danie Main Course
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowanie 1 godzina
Czas przygotowania 1 godzina 10 minut
Porcje 4
Kalorie 325 kcal

Składniki

  • 1 kg małych ośmiorniczek
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 szt czerwonej cebuli
  • 1 szt białej cebuli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 szt czerwonej papryki
  • białe wino
  • 1/2 szt średniej cukinii
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich/włoskich
  • łupinki cebuli
  • 1 szt limonki

Instrukcje

  1. Ośmiorniczki rozmrażamy , dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z ewentualnych pozostałości i wstawiamy do gotowania na około 20-25 minut razem z łupinami cebuli i listkiem laurowym. 

  2. W międzyczasie obieramy wszystkie warzywa, myjemy je pod wodą, osuszamy i kroimy: ziemniaki na zgrabne talarki, paprykę w podłużne paski, cebulę w grube prążki i cukinię na plasterki. 

  3. Dno brytfanki smarujemy oliwą z oliwek, układamy warzywa, a miedzy nimi ośmiorniczki. Wszystko dokładnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Polewamy winem tak, aby wypełniało one do połowy objętość dania. Całość przykrywamy i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25-35 minut. Pod koniec pieczenia uchylić lub całkowicie zdjąć pokrywkę, aby nadmiar wody i wina odparował z dania. 

  4. Przed podaniem dekorujemy, obficie posypując posiekaną natką pietruszką oraz lekko skraplając sokiem z limonki.