Owoce morza

Szybka sałatka z owocami morza

owoce morzaMój mąż zrobił mi wczoraj niespodziankę. O godzinie czternastej czyli na godzinę przed końcem mojej pracy, zadzwonił do mnie i uprzedził, że zaprosił do nas na kolację swoją starą znajomą z chłopakiem. Spotkał ich przypadkiem w sklepie i jakoś tak wyszło z rozmowy, że stawią się u nas o osiemnastej! Oczywiście zdenerwował mnie tym bo w domu było nieposprzątane, a ja nie miałam w lodówce nic co mogłabym przygotować do jedzenia. Stwierdził, że to nie problem bo wcześniej wrócił i posprzątał, a do jedzenia możemy przecież coś zamówić. No i w tym momencie przegiął bo dobrze wie, że ja nie lubię zamawiać jedzenia dla swoich gości. Postanowiłam jednak, że po pracy zajrzę do supermarketu i zrobię szybkie zakupy. No właśnie – co dobrego można przyrządzić w dwadzieścia minut dla niespodziewanych gości? Postawiłam na sałatkę z owocami morza :). Zapraszam do przepisu :).

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • Opakowanie mrożonych owoców morza (krewetki, przegrzebki, małże, kalmary itp.)
  • Opakowanie ‘mix sałat’
  • Olej z pestek winogron
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Świeża bazylia
  • Parmezan
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy owoce morza. Smażymy około 5 minut po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połówki cytryny i świeżą, poszatkowaną bazylię. Wszystko mieszamy oraz przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do dużej miski wsypujemy mix sałat i dodajemy owoce morza z patelni. Wszystko dobrze mieszamy i posypujemy parmezanem. Serwujemy z białym winem.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać więcej ulubionych ziół.

Do sałatki można także dodać ugotowane muszelki makaronu!

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *