Owoce morza

Tajska zupa

tom-yum-goongCo powiecie na pyszną tajską zupę? Miałam okazję spróbować właśnie taką smaczną zupkę na otwarciu tajskiej restauracji w naszym mieście. Wypad na wielkie otwarcie to była niespodzianka od męża, który wie jak bardzo lubię orientalną kuchnię. Nie mam pojęcia jak zdobył zaproszenia bo nikogo tam nie znamy ale bardzo się ucieszyłam bo w końcu miałam okazję zjeść coś przygotowanego nie przeze mnie 😉 i do tego wyjątkowo smacznego :)! Z dań, które zostały zaserwowane zdecydowanie najbardziej smakowała mi tajska zupa dlatego postanowiłam przyrządzić taką w domu. Zapraszam do wspólnego gotowania!

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • Krewetki – 12 średnich sztuk
  • Grzyby suszone – ok. 10 sztuk
  • Łodyga trawy cytrynowej
  • Limonki – 3 sztuki
  • Sól morska – łyżeczka
  • Sos rybny – dwie stołowe łyżki
  • Sok z limonki – trzy stołowe łyżki
  • Ostre papryczki (nie suszone!) – sześć sztuk
  • Świeża kolendra – ½ małej szklanki

Przygotowanie:

Napełniamy garnek wodą i czekamy aż się zagotuje. Wrzucamy lekko zgniecioną i pociętą na ok. 5 cm kawałki trawę cytrynową. Dodajemy liście limonki oraz krewetki. Po około dziesięciu minutach dodajemy grzyby i sól morską. Czekamy aż zupa się zagotuje po czym ściągamy garnek z ognia i przyprawiamy sosem rybnym, pogniecionymi, ostrymi papryczkami oraz sokiem z limonki. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze kilka minut. Tajską zupę serwujemy przystrojoną, pociętymi liśćmi świeżej kolendry.

Uwagi:

Chętni mogą dodać do zupy pora pociątego w cieniutkie plasterki i dwa ząbki czosnku.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: lovewithfood.com