Ryby słodkowodne

Jak smażyć karpia?

Jak smażyć karpia, aby miał chrupiącą skórkę? A może lepiej wykorzystać przepis na ciasto naleśnikowe do ryby? Czy ryba musi się marynować w przyprawach i mleku?  Dzisiejszy wpis rozwieje wasze wszelkie wątpliwości!

Aby smażony karp miał chrupiącą skórkę, wystarczy delikatnie oprószyć go mąką. Gęste ciasto naleśnikowe jest w tym przypadku zupełnie zbędne, bo ryba sama w sobie jest dość tłusta. Nie zalecam używania bułki tartej, chociaż jest to zależne od indywidualnych smaków, bo moim zdaniem zbyt nasiąka olejem i ryba jest potem wyjątkowo tłusta.

Rybą można zamarynować w lodówce na dobę przed smażeniem w soku z cytryny i w kawałkach świeżo pokrojonej, białej cebuli, startej marchewki i selera.

Karpia nie trzeba szczególnie przyprawiać – wystarczy sól morska, świeżo zmielony pieprz, pieprz cytrynowy i ewentualnie sok z cytryny. Tylko tyle! Gotowym mieszankom warzywnym z glutaminianem sodu mówimy stanowcze NIE!

Pamiętajcie, karp musi być świeży! Jak rozpoznać, że mamy do czynienia z ryba najwyższej jakości? Przydatna ściągawka w formie grafiki tutaj:

Ile smażyć karpia?

O ile ryba ma w miarę równej wielkości kawałki, to smażymy ją z każdej strony przed 5-6 minut do uzyskania pięknego, złotego koloru. Po usmażeniu należy rybę ułożyć na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy trzymać ją ciepłą, to wstawiamy do nagrzanego na 50 stopni Celsjusza piekarnika.

Jak smażyć karpia – kilka dobrych porad

  • Dobrej jakości karp waży między 1,5kg a 2kg. Te mniejsza mają dużo drobnych ości, zaś te duże rodzaje są tłuste i prawdopodobnie będą bardzo mulaste w smaku.
  • W sklepach można kupić gotowe filety z karpia – ich jakość nie jest gorsza niż w przypadku samodzielnego filetowania, a dzięki takim półproduktom można zaoszczędzić sporo cennego czasu.
  • Karpia można smażyć również na maśle klarowanym. NIGDY nie używamy do tego margaryny, gdyż zawiera szkodliwe tłuszcze trans.
  • Aby pozbyć się mulastego zapachu, wystarczy obłożyć karpia kawałkami cytryny.
  • Rybę można namoczyć na noc nie tylko w mleku, ale i w maślance.