Ryby słodkowodne

Lin w śmietanie

Lin w śmietanieLin to ryba słodkowodna z rodziny karpiowatych o wyjątkowo smacznym mięsie. Niestety u mnie w domu nie była zbyt częstym ‘gościem’. Moja Mama wyjątkowo nie lubi czyścić ryby z łusek.. no może z wyjątkiem karpia 😉 ale o nim, innym razem. Tak więc nie miał mnie kto nauczyć usuwać rybie łuski dlatego na targu rybnym udało mi się kupić piękne filety z lina! Przeglądając różne przepisy najbardziej zainteresowało mnie połączenie lina ze śmietaną. Potrawa prosta i szybka. Tak więc tym razem zapraszam Was do wspólnego wykonania pysznego lina w śmietanowym sosie 🙂

Czas przygotowania: 40 min.

Do przygotowania lina w śmietanie potrzebne nam są:

  • Cztery filety z lina
  • Duża śmietana
  • Dwie łyżki mąki
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Zmielony czerwony pieprz
  • Olej z pestek winogron
  • Świeży tymianek
  • Ząbek czosnku
  • Cytryna

Przygotowanie:

Rybę opłukujemy, osuszamy, dodajemy trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu po czym obtaczamy w mące i smażymy na oleju z pestek winogron. Gdy ryba jest już gotowa, wkładamy ją do naczynia żaroodpornego i delikatnie (uważamy aby nie przesadzić!) skrapiamy lina sokiem z cytryny. Następnie przygotowujemy sos. Do śmietany dodajemy pokrojony świeży tymianek, dużo czarnego pieprzu i wyciśnięty żabek czosnku. Sos mieszamy i wlewamy do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowany lin w śmietanie wędruje do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.

Uwagi:

Aby lin w śmietanie był na prawdę smaczny pamiętajcie aby użyć gęstej śmietany. Lin nie może pływać w wodnistym sosie, a powinien być otulony śmietanową kołderką! Do dekoracji potrawy użyjmy kilku gałązek tymianku i delikatnie oprószmy czerwonym pieprzem.

 Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *