Ryby słodkowodne

Pieczona tołpyga w ziołach

tolpyga-rybyswiata-plKochani, dzisiaj zaproponuję Wam bardzo prosty i szybki przepis na przygotowanie pysznej tołpygi. Jest to ryba wyjątkowo ceniona ze względu na swoje smaczne wykwintne mięso. Do jej przyrządzenia zaproponuję Wam najprostsze składniki, które tylko podkreślą jej niesamowity smak. Tołpyga idealnie nadaje się do pieczenia tak więc właśnie w taki sposób ją przyrządzimy :). Do mojego przepisu użyłam filetów, które wcześniej (na moją prośbę) przygotowała mi moja cudowna Babcia :). Dziękuję Babciu :)! Mam nadzieję, że jeżeli Wy tak jak i ja macie problem z oporządzeniem ryb macie kogoś kto Was w tym wyręczy… ;)? Zapraszam do wspólnego wykonania!

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • Filet z tołpygi, ok. 1 kg
  • Masło lub olej z pestek winogron
  • Trzy ząbki czosnku
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Pieprz cytrynowy
  • Natka pietruszki zielonej
  • Suszony tymianek
  • Suszony rozmaryn

Przygotowanie:

Oporządzoną tołpygę skrapiamy sokiem z cytryny i obficie nacieramy solą morską. Naczynie żaroodporne smarujemy dwoma łyżkami masła lub olejem z pestek winogron (aby ryba nie przywarła). Wkładamy rybę do naczynia i przyprawiamy suszonym tymiankiem, suszonym rozmarynem, pieprzem cytrynowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ustawiamy piekarnik na 220 stopni i wstawiamy tołpygę. Pieczemy dwadzieścia minut. Serwujemy z frytkami i natką pietruszki.

Uwagi:

Niektórzy polecają piec tołpygę w folii aluminiowej. Dzięki temu rybka może być bardziej soczysta, a mniej wypieczona.

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *