Ryby słodkowodne

Pieczony leszcz w ziołach

pieczony-leszcz-rybyswiata-plCo tym razem powiecie na leszcze? Przyznam, że leszcz gości u nas na stole wyjątkowo rzadko i w zasadzie nie jestem w stanie Wam (ani też sobie 😉 hehe) wytłumaczyć dlaczego. Inspiracją do przyrządzenia leszcza był mój synio, który usłyszał audycję radiową o leszczach i bardzo chciał wiedzieć czy jadł taką rybę bo nie mógł sobie przypomnieć ;). Przepisów na leszcze jest sporo ale moim ulubionym jest ten najbardziej popularny i chyba najprostszy czyli po prostu leszcz pieczony. Nie potrzeba tu żadnych specjalnych kulinarnych umiejętności, no może z wyjątkiem oczyszczenia i przygotowania ryby. Chociaż oczyszczanie to kwestia wprawy ale chyba także i cierpliwości ;). Ja mam jej sporo.. w końcu jestem matką dwójki urwisów i dodatkowo pracuję w przedszkolu! Tak więc oporządzanie ryby to dla mnie pestka ;). Jeżeli leszcz pieczony to zdecydowanie w ziołach i soli morskiej. Nasz leszczyk będzie bardzo aromatyczny i delikatny. Do dzieła :).

Drukuj

Pieczony leszcz w ziołach

Leszcz w ziołach

Czas przygotowania 50 minut
Kalorie 300 kcal

Składniki

  • 1,5 kg Leszcz
  • Cytryna
  • Sól morska
  • 2 ząbki czosnku
  • Listek laurowy
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Zioła:

  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Oregano
  • Majeranek

Instrukcje

  1. Leszcza dokładnie opłukujemy i porządnie osuszamy. 

  2. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą morską. 

  3. Do środka ryby wkładamy listek laurowy i gałązkę świeżego rozmarynu. 

  4. Do sosjerki wrzucamy około pół łyżeczki oregano i tyle samo tymianku. Wyciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku i dodajemy także szczyptę majeranku. Wszystko zalewamy sokiem z cytryny i dobrze mieszamy. 

  5. Marynatą bardzo dokładnie smarujemy rybę. Leszcza układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na trzydzieści minut. 

  6. Serwujemy z opiekanymi ziemniakami lub z pajdą chrupiącego pieczywa.

 

Uwagi:

Jeżeli macie możliwość sugeruję świeże zioła!

Półtora kilogramowy leszcz to porcja mniej więcej na cztery osoby.

Tak przygotowanego leszcze możemy równie dobrze upiec na grillu.

Smacznego :).

1 komentarz o “Pieczony leszcz w ziołach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *