Ryby słodkowodne

Przepis na karpia po.. japońsku!

karpZastanawiałam się ostatnio jaki mogę Wam podać przepis na karpia aby był nietuzinkowy i trochę zaskakujący.. . Mój mąż postanowił mi pomóc i zabrał mnie na kolację do jednej z nowych rybnych restauracji w naszym mieście. Ku mojemu zaskoczeniu w menu poza nazwami dań były także przepisy! Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie sprawdziła wszystkich przepisów po kolei ;). Po dość długim wertowaniu menu wybrałam przepis na karpia po.. japońsku! Nazwa zapewne sugeruje potrawę orientalną i przez to wprowadza nas w błąd bo z Japonią nie ma nic wspólnego. Przepis na karpia po japońsku pomimo swojej ciekawej nazwy jest bardzo bardzo polskim przepisem. No i jak to w Polsce bywa, niesamowicie smacznym ;)!. Tak więc zapraszam na nietuzinkowy przepis na karpia po japońsku.

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:

  • 1 kg fileta z karpia
  • 1 kg pieczonej czerwonej papryki
  • 0,5 kg marchwi
  • 0,5 kg selera
  • 0,5 kg pietruszki
  • 1 kg cytryn
  • Wino białe (pół wytrawne)
  • Jedna duża cukinia
  • Jeden duży bakłażan
  • 1 kg cebuli
  • 2 kg pomidorów
  • Mąka
  • Sól
  • Olej z pestek winogron
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Kolendra
  • Kumin

Przygotowanie:

Filet z rybki oporządzamy, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oleju z pestek winogron. Do garnka wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy. Po chwili dorzucamy pokrojoną w paski marchew, seler i pietruszkę. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i kuminem. Następnie kroimy w plasterki cukinię, bakłażana, paprykę i wrzucamy do garnka. Chwilę dusimy, dodajemy wyciśnięty sok z cytryn i i zostawiamy na małym ogniu. W tym czasie sparzmy pomidorki, obieramy ze skórki i bardzo drobno kroimy. Do pomidorków dodajemy pół szklanki białego wina i łyżkę kolendry. Nasz sos wlewamy go do garnka z warzywami, dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy karpia i zalewamy wywarem warzywnym. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut. Dekorujemy natką pietruszki i serwujemy na zimno.

Uwagi:

Jeżeli nie mamy dostępu do dobrych pomidorów proponuję zastąpić je pomidorami z puszki. Ten przepis na karpia pozwala zastąpić cytrynę odrobiną octu!

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *