Ryby słodkowodne

Pstrąg z herbacianym masłem

Moi drodzy, przedstawiam moje najnowsze popisowe danie: oto pieczony pstrąg z herbacianym masłem serwowany z pieczonymi z rozmarynem ziemniakami i lekki dressingiem jogurtowym. Gdyby nie dodatek masła to bym mogła rzecz, iż jest to danie idealne dla osób odchudzających się i stosujących dietę wątrobową.

Pstrąga z masłem można nie tylko piec, ale także grillować lub lekko podpiec na patelni grillowej. Należy tylko uważać, aby nadmiar masła nie uciekł z ryby – zwłaszcza podczas smażenia na patelni. Rybę pieczemy/grillujemy w folii aluminiowej, aby herbaciane masło nie uciekło ze środka, a ryba tym samym nie traciła charakterystycznego smaku.

Jaką herbatę wybrać? Testowałam zarówno czarne wersje earl grey cytrynowe, jak i zielone z dodatkiem cytryny i pomarańczy. Przyznaję, ze jestem zwolenniczką zielonego gatunku i wybrałam Lipton Green Tea Citrus. Przede mną jeszcze testy z biała odmianą z dodatkiem trawy cytrynowej i kwiatem granatu od Big-Active.

Pstrąg z herbacianym masłem doskonale łączy się ze świeżą bagietką i wiosenną sałatką na bazie pomidorów, ogórków, natki pietruszki i cebulką, a także z groszkowo-ziemniaczanym puree i duszoną cebulką. To ryba, której raczej nie da się zepsuć – sekret tkwi jedynie w dobrym doborze dodatków do jej środka. Zamiast masła z herbata można po prostu włożyć plasterki cytryny, pietruszkę oraz posypać uniwersalną mieszanką do ryb.

Pstrąg z herbacianym masłem – przepis

Drukuj

Pstrąg z herbacianym masłem – przepis

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowanie 25 minut
Czas przygotowania 35 minut
Porcje 2 osoby
Kalorie 295 kcal

Składniki

  • 2 tusze pstrąga (wypatroszone)
  • 6 łyżek masła
  • 3 torebki herbaty z dodatkiem cytrusów
  • pieprz cytrynowy
  • sól do smaku
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 opakwoanie jogurtu naturalnego
  • koperek, rozmaryn świeży i natka pietruszki
  • 1/2 soku z cytryny
  • oliwa z oliwek

Instrukcje

  1. Rybę myjemy pod bieżącą wodą i oszukamy za pomocą papierowych ręczników, zwłaszcza od środka. 

  2. W kamionce lub moździerzu dobrze wymieszać masło z herbatą i delikatnie wyłożyć wnętrze ryby. Z zewnątrz nacieramy ją oliwą z oliwek, lekko oprószając solą i pieprzem. Pieczemy w folii aluminiowej lub papierze do pieczenia w temperaturze 160 stopni przez ok. 25-30 minut (w zależności od wielkości ryby). 

  3. Ziemniaki myjemy i pozostawiamy ze skórką. Nacinamy plasterki o grubości 1cm do ¾ głębokości warzywa, posypujemy przyprawą do pieczenia ziemniaków, dodajemy gałązki rozmarynu. Pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. 

  4. Przygotowujemy dressing jogurtowy: jogurt mieszamy z posiekanym koperkiem. Wykorzystujemy go do polania wierzchu ryby lub ziemniaków (w zależności od preferencji smakowych). Na wierzch kładziemy plasterki cytryny.