Ryby słodkowodne

Rozgrzewająca, lekka zupa z małych rybek

Jak tam kochani trzymacie się po świętach :)? Ja muszę przyznać, że ledwo chodzę. Co roku obiecuję sobie jeść „z głową” ale niestety jeszcze chyba nigdy mi się to nie udało. Nic na to nie poradzę, że jestem łasuchem i kiedy na stole leży tyle pyszności, trudno oszczędzać swój żołądek ;). To chyba jedyne święta w roku, kiedy pozwalam sobie na tyle kulinarnego szaleństwa. Prawdopodobnie jest to również spowodowane tym, że to dni, kiedy głównie jemy ryby i każdy jest z tego powodu zachwycony. No, ja chyba najbardziej ;). Okay ale co dzisiaj?

Mamy już drugi dzień świąt zatem chciałabym zaproponować Wam coś lekkiego. Co powiecie na pyszną zupkę rybną? Idealna na mroźne wieczory!

Drukuj

Zupa rybna

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowanie 13 minut
Czas przygotowania 43 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 300 kcal

Składniki

  • 1/2 kg małych rybek (karasie, okonie itp.)
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • szczypta ostrej papryki
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 cytryna

Instrukcje

  1. Zaczynamy od przygotowania małych rybek. Należy je umyć, sprawić i pokroić na kawałeczki.

  2. Następnie obieramy włoszczyznę, myjemy i wrzucamy do dużego garnka. Zalewamy około 1 i ½ litra wody.

  3. Obieramy cebulkę i w całości wrzucamy do garnka z warzywami. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 45 minut. Gotowy wywar przecedzamy przez sito do drugiego garnka.

  4. Oporządzone rybki przygotowujemy pozbywając się ości i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 15 minut. Przyprawiamy szczyptą ostrej czerwonej papryki, soli himalajskiej oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

  5. Serwujemy z plasterkiem cytryny i kromką chrupiącego pieczywa.

Uwagi:

Chętni mogą dodać dwa ząbki czosnku do wywaru.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: creativefamilyrecipes.com