Ryby słodkowodne, Ryby słonowodne

Ryby na grill – gatunek, marynaty, czas grillowania

Już od dawna kuchnia grillowa przestała być kojarzona z niezdrowymi i ciężkimi potrawami. Już nie tylko kiełbasa, karkówka i boczek lądują na grillu, ale także warzywa i coraz częściej ryby. Jakie ryby na grill są najlepsze? Czy kupić całe tusze czy tylko filety? Jak długo marynować mięso? Czy grillować w folii czy bezpośrednio nad ogniem? Dzisiaj rozwieję Wasze wszelkie wątpliwości!

grillowanie ryb

Jakie ryby na grill są najlepsze?

Nie ulega wątpliwości, iż najlepsze ryby na grilla to te świeże, surowe, nie głęboko mrożone.  Ryby mrożone podczas grillowania mają tendencję do rozpadania na części, nie są też tak aromatyczne i smaczne. Polecam ryby tłuste, bogate w kwasy omega-3 i omega-6, dzięki którym mięso będzie soczyste i przyjemne w smaku, a niewysuszone jak w przypadku niskotłuszczowych gatunków.

Drugim kryterium jest liczba ości – im mniej, tym lepiej, ponieważ ryby grilluje się zawinięte w folii aluminiowej. Dobrze jest także wybrać ryby, które przy pomocy jednego, precyzyjnego ruchu umożliwiają pozbycie się zarówno kręgosłupa, jak i pozostałych ości.

Trzecim kryterium jest wybór rodzaju mięsa: filetu, steka lub całej tuszy. Zdecydowanie odradzam filety, ponieważ są bardzo delikatne i zwyczajnie rozpadają się podczas grillowania. Duże ryby lepiej sprawdzą się w postaci steków, zaś mniejsze grillujemy w całości w folii aluminiowej lub specjalnym koszyczku grillowym. Oczywiście bez względu na rodzaj mięsa należy je wcześniej zamarynować.

Reasumując, na grill idealnie nada się łosoś, pstrąg, halibut, tuńczyk, sandacz, makrela, dorsz, dorada, lubin.

Jakich użyć przypraw i marynat?

Przyprawy i marynaty pozwalają wydobyć prawdziwy smak mięsa, dlatego nie warto tu oszczędzać, lecz hojnie obtoczyć w przyprawach przynajmniej dobę przed grillowaniem. Oczywiście każdą rybę przed grillowaniem należy oczyścić z wnętrzności i łusek, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Najprostszym rozwiązaniem jest użycie gotowych mieszanek do ryb oraz pieprzu cytrynowego. Przed wrzuceniem na ruszt taką rybę pakujemy w folię razem z plasterkami cytryny i czosnku.

Drugą opcję stanowi przygotowanie prostej marynaty, np. na bazie oliwy z oliwek, wytrawnego białego wina, czosnku, cytryny oraz niewielkiej ilości soli morskiej. Z ziół najlepiej z rybami komponuje się tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, oregano, estragon, natka pietruszki, koperek i wspomniany już pieprz cytrynowy. Co ciekawe, ryby można trzymać w lodówce w marynacie do 4 dni!

Kolejnym sposobem na uzyskanie nietuzinkowego smaku jest przygotowanie marynaty na bazie sosu sojowego oraz brązowego cukru – to typowo azjatycka marynata.

Jak długo grillować rybę?

Mięso nie powinno być cieńsze niż 3 cm i nie grubsze niż 9cm, bo grozi to odpowiednio przesuszeniem lub niedopieczeniem. Rybę można grillować w całości na ruszcie, na tackach aluminiowych, specjalnych koszyczkach do ryb lub, moim zdaniem najbezpieczniejsza opcja, w folii aluminiowej.

Ryby pieczemy na średnim ogniu przez około 20-30 minut. Zasada jest prosta: 10 minut grillowania na każde 3 cm ryby. Jeśli grillujemy bezpośrednio na ogniu, to wtedy mięso co rusz należy poglazurować marynatą lub oliwą z oliwek.

Oryginalnym sposobem jest grillowanie tuszki ryby w liściach chrzanu z plasterkami cytryny i czosnku – uwolnione pod wpływem wysokiej temperatury olejki eteryczne dodają jej niecodziennego, oryginalnego smaku. Jeśli jesteś smakoszem wieprzowiny, to spróbuj zawinąć rybę w plasterki boczku – wrażenia smakowe gwarantowane!

A jakie są Wasze sprawdzone metody na grillowanie ryb? Podzielcie się nimi w komentarzu!