Ryby słodkowodne

Sandacz w sosie kurkowym

sandaczNie wiem jak Wy ale ja mam niezłe zapasy w swojej zamrażarce ;). Zdecydowanie najwięcej mam zamrożonych grzybów. Uwielbiam grzyby, a są one niestety sezonowe więc muszę sobie jakoś radzić. W zeszłym roku zamroziłam młode maślaczki, które są przepyszne razem z cebulką i ziemniaczkami, prawdziwki, koźlaki i oczywiście kurki. Wczoraj udało mi się dostać w sklepie pięknie wyglądającego i świeżego sandacza więc postanowiłam przyrządzić dzisiaj sandacza w sosie kurkowym. To danie smakuje wybornie! Pamiętam jak jadłam sandacza z kurkami pierwszy raz – moja mama przygotowałam go na niedzielny obiad. Mówię Wam – pycha! W takim razie do dzieła :).

Drukuj

Sandacz w sosie kurkowym

Świeży sandacz w sosie kurkowym

Czas przygotowania 30 minut
Kalorie 300 kcal

Składniki

Składniki:

  • 4 sztuki Filet z sandacza
  • 1 Cytryna
  • 1 Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Czarny pieprz świeżo zmielony

Sos kurkowy:

  • 400 g kurek
  • 2 białe cebule
  • 3 ząbki Czosnek
  • Olej z pestek winogron
  • Masło
  • Śmietana słodka 30% mały kubełek
  • Cytryna
  • Natka pietruszki
  • Sól morska
  • Czarny pieprz świeżo zmielony

Instrukcje

  1. Obieramy cebulę i drobno kroimy. 

  2. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju z pestek winogron i podsmażamy chwilkę cebulę. 

  3. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy trzy łyżki masła i dorzucamy kurki. 

  4. Smażymy około dwie minuty cały czas mieszając. 

  5. Do sosu dodajemy odrobinę mąki, kilka kropel cytryny i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 

  6. Sos będzie gotowy w momencie, kiedy zgęstnieje. 

  7. Filety z sandacza opłukujemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. 

  8. Skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy na oleju z pestek winogron. 

  9. Usmażoną rybkę polewamy gorącym sosem z kurek i opsypujemy natką pietruszki.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Filet z sandacza – 4 sztuki
  • Cytryna
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Sos kurkowy:

  • 400 g kurek
  • Dwie białe cebule
  • Czosnek – trzy ząbki
  • Olej z pestek winogron
  • Masło
  • Śmietana słodka 30% – mały kubełek
  • Cytryna
  • Natka pietruszki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Obieramy cebulę i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju z pestek winogron i podsmażamy chwilkę cebulę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy trzy łyżki masła i dorzucamy kurki. Smażymy około dwie minuty cały czas mieszając. Do sosu dodajemy odrobinę mąki, kilka kropel cytryny i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sos będzie gotowy w momencie, kiedy zgęstnieje. Filety z sandacza opłukujemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy na oleju z pestek winogron. Usmażoną rybkę polewamy gorącym sosem z kurek i opsypujemy natką pietruszki.

Uwagi:

Jeżeli macie świeże kurki pamiętajcie aby je najpierw porządnie umyć, a później sparzyć!

Smacznego :).

1 komentarz o “Sandacz w sosie kurkowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *