Ryby słodkowodne

Smażony leszcz w zalewie octowej

leszcz w zalewie octowejCo powiecie na leszcza w zalewie octowej? Nie wiem jak Wy ale ja czasem mam nieodpartą chęć na ocet ;). Byliśmy na weekendzie na obiedzie u moich rodziców i pomarudziłam im trochę, że zjadłabym jakąś dobrą rybę w zalewie octowej ale nie mam weny na robotę no i rybki dobrej brak. No i wyobraźcie sobie, że mój genialny tato dzwoni do mnie wczoraj i mówi, że ma do oddania leszcza! Natychmiast pojawił się uśmiech na mojej twarzy ;). Oczywiście wiem, że tato (mimo, że zaprzeczał) specjalnie dla mnie pojechał po leszcza do znajomego! Fajny ten mój tato co nie ;)? Przygotowałam wszystkie składniki, żeby zrobić leszcza w zalewie octowej, a mój tato podaje mi… słoiki!!! Haha, moja mama zrobiła specjalnie dla mnie :)! Wspaniali są! W związku z tym postanowiłam podać Wam przepis mojej mamy na pysznego leszcza w occie. Do dzieła kochani!

Jak przyrządzić leszcza – odpowiedź poniżej 🙂

Drukuj
Smażony leszcz w zalewie octowej

Smażony leszcz w zalewie octowej

Leszcz w zalewie z octu!

Czas przygotowania 25 minut
Kalorie 280 kcal

Składniki

  • 3 sztuki Leszcz
  • 6 szklanek Woda
  • Ocet
  • Ziele angielskie
  • Listek laurowy
  • Duża biała cebula
  • Cukier
  • Mąka
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Instrukcje

  1. Na wstępie musimy oporządzić rybę. Obieramy i patroszymy (na szczęście moja mama robi za mnie ?). 

  2. Kroimy na dzwonki i przyprawiamy solą morską. Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. 

  3. Po tym czasie wyciągamy leszcza z lodówki i obtaczamy w mące. 

  4. Smażymy na oleju z pestek winogron. 

  5. Około trzy czwarte 10% octu łączymy z wodą (6 szklanek) i wlewamy do garnuszka. 

  6. Dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę i resztę przypraw. 

  7. Czkamy aż się zagotuje i gotujemy około 10 minut. 

  8. Usmażone dzwonki leszcza wkładamy do słoików i zalewamy zalewą.

  9.  Zamykamy słoiki i odstawiamy na półkę z wekami ;). 

Notatki

Spożywamy na zimno z białym chrupiącym pieczywkiem!

Uwagi:

Uważajcie aby nie przypalić ryby podczas smażenia! Przypalona ryba da gorzki smak. Dobry leszcz w occie!

Smacznego :).

4 komentarzy o “Smażony leszcz w zalewie octowej&rdquo

  1. Moi drodzy,
    Robię leszcza od wielu lat. Tajemnica mojego bezostnego leszczydła w occie polega na tym, że filety przed smażeniem nacinam bardzo ostrym nożem w kratkę od strony mięsnej. Trzeba to robić bardzo delikatnie aby nie uszkodzić skóry, która „trzyma” całą rybę. Co ciekawe, w zalewie octowej, której przepis jest właściwie taki sam jak tu wyczytałem plus estragon, ryba tężeje i nie rozpada się. Jest bardzo delikatna i można fileciki wyjmować z pojemnika (porcelanowego nie plastikowego) w całości. Inne ryby , które mają dużo ości też można w ten sposób robić. Chętnie wymienię doświadczenia kulinarne. Pozdrawiam,Wredzyk

Dodaj komentarz