Ryby słodkowodne

Smażony węgorz z faktury

węgorz-rybyswiata-plDzisiaj mój mąż odwiedził mojego Tatę z fakturami i spotkała go niemała niespodzianka! W zasadzie nie tylko jego, a także i mnie :). Na pewno się domyślacie, że niespodzianka związana była z… rybą. Pisałam Wam kiedyś, że mój Tato ma dostęp do świeżuteńkich fantastycznie smacznych węgorzy ;)? Otóż udało mu się załatwić cudownego węgorza prosto z jeziora! Dzięki fakturom, które mąż podrzuca Tacie spotkała nas taka przyjemność :). Chyba będę go częściej wysyłać z fakturami ;). Oczywiście dostaliśmy jednego węgorza i od razu go przyrządziłam. Jak? Zapraszam do przepisu!

Drukuj

Węgorz smażony

Fantastycznie smaczny węgorz

Danie obiad
Czas przygotowania 35 minut
Kalorie 400 kcal

Składniki

  • 1 Świerzy węgorz
  • 1 Sól morska
  • 1 Włoszczyzna do wywaru
  • 1 Ziele angielskie
  • 1 Listek laurowy
  • 2 Duże cebule
  • 4 ząbki Zzosnku
  • 1 Natka zielonej pietruszki
  • 1 Olej z pestek winogron
  • Bułka tarta
  • 1 Jajko

Instrukcje

  1. Świeżego węgorza oporządzamy czyli ucinamy głowę, ściągamy skórę i nacieramy delikatnie solą gruboziarnistą. 

  2. Wstawiamy na piętnaście minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy wywar z włoszczyzny, listka laurowego, kilku ziarenek ziela angielskiego, czosnku i poszatkowanej cebuli. 

  3. Do gotującego się wywaru wkładamy pokrojonego na około sześcio centymentrowe kawałki węgorza. 

  4. Gotujemy na malutkim ogniu przez piętnaście minut. 

  5. Po tym czasie wyciągamy węgorza, osuszamy i maczamy w jajku i bułce. 

  6. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy kawałki ryby po kilka minut z każdej strony. 

  7. Na koniec posypujemy natką zielonej pietruszki i serwujemy z pajdą chleba.

Notatki

Jeżeli macie kłopot ze ściągnięciem skóry z węgorza zostawcie ją i usmażcie węgorza bez panierki (pomijamy panierowanie w jajku i bułce tartej). Będzie równie smaczny :).

Smacznego :).

1 komentarz o “Smażony węgorz z faktury

Komentarze wyłączone