Ryby słodkowodne

Sum faszerowany

Sum faszerowany karczochami i suszonymi pomidorami to niebanalna propozycja idealna nie tylko na wigilijny stół, ale także na specjalne, uroczyste obiady i przyjęcia.

W wersji świątecznej polecam przygotowanie nadzienia z suszonych grzybów, zaś w okresie letnim doskonale współgrają smakowo z rybą kapary oraz suszone, włoskie pomidory.

Tak naprawdę wszystko zależy od nadzienia, jakie chcemy przygotować: sum faszerowany może być także grzybami z dodatkiem koniaku, suszonymi pomidorami z oliwkami i serem feta, a także pieczone w maśle z czosnkiem i zioła z Prowansji. Dla miłośników warzyw może przypaść propozycja suma faszerowanego kawałkami czerwonej i żółtej papryki, plasterkami pora oraz cienko pokrojoną kapustą.

Najtrudniejszym elementem w tym całym daniu jest wypatroszenie ryby i pozbycie się wnętrzności. U mnie ryba zawsze zostaje z głową. Problemem jest także znalezienie odpowiedniej wielkości naczynia, dlatego polecam kupienie średniej wielkości ryby – przecięta w pół sprawi problemy przy nadziewaniu.

Jeśli dysponujemy wystarczającą ilością wolnego czasu, można rybę przygotować dzień wcześniej – wypatroszoną posypujemy ziołami: bazylią, tymiankiem, solą i pieprze, a także listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Wkładamy ją do lodówki, aby dobrze przeszła aromatami. Oczywiście przed nadzieniem pozbywamy się listków i ziela. Poniżej wersja ekspresowa faszerowanego suma.

Sum faszerowany – przepis

Drukuj

Sum faszerowany


Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowanie 1 godzina 10 minut
Czas przygotowania 1 godzina 50 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 325 kcal

Składniki

  • 1 średniej wielkości sum europejski
  • 1 słoiczek kaparów
  • 1 paczka włoskich suszonych pomidorów
  • 1 średnia biała cebulka
  • 1 szt. jajka
  • 2 łyżki masła lub masła klarowanego
  • sól i pieprz szczypta do smaku
  • 1 sztuka cytryny
  • 1 garść pokrojonej natki pietruszki

Instrukcje

  1. Wykonanie: Rybę należy wypatroszyć, wyciąć kręgosłup i żebra oraz umyć pod bieżącą wodą. Rybę osuszamy i rozkładamy na desce w formie otwartej książki. 

  2. Przygotowujemy sos z kaparów: na roztopionych na patelni maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, kawałki suszonych pomidorów i kapary. Całość chwilę smażymy, dodajemy sok z cytryny, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego sosu dodajemy jajko oraz natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. 

  3. Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego grzbietem do góry. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do niego masę z kaparów i suszonych pomidorów. Następnie zamknąć suma z boku. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 70 minut. 

Notatki

Jeśli masa jest za rzadka, można dodać do niej tartą bułkę.

W przypadku problemu z zamknięciem ryby, można posłużyć się bawełnianą nitką i delikatnie owinąć rybę, mocniej zaciskając na środku.