Inne, Ryby słodkowodne

Zapiekane bułki z farszem z czosnku, pomidorów i bakłażana

Zrzut ekranu 2016-03-10 o 15.58.29Mój dzisiejszy przepis z pewnością spodoba się wszystkim, ponieważ zaproponuję Wam szybkie, bardzo smaczne danie włoskie ;). Miałam okazję kosztować takie… bułeczki w jednej z włoskich knajpek w mieście i od razu się w nich zakochałam. Faszerowane bułeczki wykonujemy w około 10 minut więc bardzo szybko, a do tego są nieziemsko smaczne :)! Podawałam na blogu przepisy na smaczną ciabattę, włoską bruschettę dlatego tym razem będzie jeszcze inna odmiana na wspaniałe, chrupiące i soczyste grzaneczki ;).

Czas przygotowania/gotowania: 30 minut

Składniki:

  • Bułka pszenna – dwie duże sztuki
  • Bakłażan – średniej wielkości sztuka
  • Cebula – średniej wielkości sztuka
  • Pomidory z puszki w kawałkach – jedna puszka
  • Czosnek – dwa duże ząbki
  • Ser żółty do posypania
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy cebulkę. Podsmażamy dwie minuty, a następnie dodajemy pokrojonego bakłażana. Przykrywamy patelnię i dusimy do momentu aż bakłażan zrobi się miękki. Następnie dodajemy pomidorki z puszki i jeszcze chwilkę dusimy. Bułki pszenne kroimy na pół i wydrążamy środek. Środek bułki dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do bakłażana. Wszystko razem mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bułki faszerujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pod koniec zapiekania posypujemy startym serem.

Uwagi:

Chętni mogą dodać wędzonego łososia.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: gotowanie-jest-latwe.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *