Ryby słonowodne

Ryba po hiszpańsku

Lubicie słońce, morze i hiszpańską kuchnię? W takim razie musicie spróbować mego przepisu na rybę po hiszpańsku! To danie bardzo pożywne i sycące, a przede wszystkim wartościowe pod względem odżywczym, ponieważ zawiera duże ilości pomidorów, oliwki, świeżą paprykę i aromatyczne zioła. Hiszpańska, podobnie jak i portugalska, kuchnia owocami morza i rybami stoi. Jakie ryby w… Więcej Ryba po hiszpańsku

Owoce morza, Ryby słonowodne

Tapas z rybą i owocami morza

Tapas to nic innego jak hiszpańskie przekąski podawane przed głównym daniem. Mogą być serwowane zarówno na ciepło, jak i zimno. Hiszpanie często sięgają po nie w czasie picia alkoholu. Do najpopularniejszych tapas należą pikle nadziewane na wykałaczce, Chorizo, czyli kiełbaski hiszpańskie, kanapeczki z twardymi serami, owoce morza serwowane w formie szaszłyków lub na wykałaczkach, a… Więcej Tapas z rybą i owocami morza

Ryby słonowodne

Sycylijska pizza z rybą

Dzisiaj proponuję Wam nietypowe danie włoskie, bowiem na naszym stole zagościła sycylijska pizza z rybą – i nie z popularnym w pizzeriach tuńczykiem lub wędzonymi szprotkami, lecz z prawdziwym rarytasem, jakim jest dorsz. Czym się różni pizza sycylijska od zwykłej pizzy? Cóż, tak naprawdę jej składniki powinny pochodzić z Sycylii, czyli do pizzy używamy pomidorów,… Więcej Sycylijska pizza z rybą

Ryby słodkowodne, Ryby słonowodne

Ryby na grill – gatunek, marynaty, czas grillowania

Już od dawna kuchnia grillowa przestała być kojarzona z niezdrowymi i ciężkimi potrawami. Już nie tylko kiełbasa, karkówka i boczek lądują na grillu, ale także warzywa i coraz częściej ryby. Jakie ryby na grill są najlepsze? Czy kupić całe tusze czy tylko filety? Jak długo marynować mięso? Czy grillować w folii czy bezpośrednio nad ogniem?… Więcej Ryby na grill – gatunek, marynaty, czas grillowania

Ryby słonowodne

Sałatka z ryżem i tuńczykiem – idealna na wiosnę

Pamiętacie moją obiadową wersję sałatki z ryżem i tuńczykiem? Dzisiaj mam dla Was całkowicie inną, wiosenną odmianę tego przepisu. Wypróbowałam go w okresie Wielkanocy, kiedy moje dzieciaki kręciły się w kuchni, a ja niezbyt miałam czas, aby przygotować im pełen posiłek i zająć się zabawą zamiast świątecznymi przygotowaniami. Wyciągnęłam kuchenne zapasy i w 20 minut… Więcej Sałatka z ryżem i tuńczykiem – idealna na wiosnę

Ryby słonowodne

Szprotki z warzywami w słoiku

Przedstawiam Wam pierwszą odsłonę rybnego dania instant – szprotki w sosie słodko-kwaśnym z warzywami w słoiku, które można zabrać ze sobą do pracy i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Możecie to danie spotkać także pod nazwą Gourmet Tuyo – w sieci znajdziecie kilka różnych wersji, od pikantnych po kwaśne. Polecam moją słodko-kwaśną wersję, używając do… Więcej Szprotki z warzywami w słoiku

Ryby słonowodne

Rybne burgery dla przedszkolaków

Moje dzieciaki, mimo iż mieszkamy nad morzem i od małego staram, się je przekonywać do jedzenia ryb, nie zawsze są chętne do kulinarnej współpracy. I chociaż ostatnio bardzo pomogło mi w tym wspólne gotowanie (tutaj znajdziecie prosty przepis do przygotowania z przedszkolakami: http://rybyswiata.pl/ryby-slonowodne/ryba-pieczona-ziolowym-pesto/). Wychodząc naprzeciw ich dziecięcym smakowym fascynacjom postanowiłam przygotować kolejną odsłonę dania typu… Więcej Rybne burgery dla przedszkolaków

Owoce morza, Ryby słonowodne

Brytyjski klasyk – przepis na fish pie

Jedno z tradycyjnych brytyjskich dan obok najbardziej znanego na świecie fish&chips. Fish pie to danie proste, ale jednocześnie nieco pracochłonne. Składa się z rybnego nadzienia przykrytego ziemniaczaną warstwą puree. Posiłek bardzo sycący, smaczny i jednocześnie idealny na popołudniowy obiad z przyjaciółmi lub rodziną. Rybna zapiekanka na 6 porcji, którą można upiec w jednym naczyniu i… Więcej Brytyjski klasyk – przepis na fish pie

Ryby słonowodne

Ryba pieczona w ziołowym pesto

Przepis na rodzinne gotowanie Oto idealny przepis, który można przyrządzić w domu ze swoimi pociechami. Wspólne gotowanie to wyjątkowa okazja nie tylko do zdobycia nowych umiejętności kulinarnych, ale przede wszystkich do wspólnego spędzania czasu, rozwoju kreatywności dziecka, poznawania nowych smaków, przełamywania barier w spożywaniu określonych posiłków i nade wszystko  ogrom śmiechów, zabaw i radosnych chwil.… Więcej Ryba pieczona w ziołowym pesto

Ryby słonowodne

Ryby do sushi i sashimi. Nighiri z makreli

Z jedną z najbardziej popularnych dań rybnych kuchni azjatyckiej – sushi – zetknął się pewnie niemal każdy z nas. Jeszcze kilka lat temu spożywanie sushi kojarzyło się co najmniej ze snobizmem, na szczęście teraz można je dostać niemal w każdym mieście, jest postrzegane jako normalny, pełnowartościowy posiłek. Tak zwane sushi-bary oraz sklepy oferują różnego rodzaju… Więcej Ryby do sushi i sashimi. Nighiri z makreli