Ryby słonowodne

Śledzie po kaszubsku

Czas wrócić do klasyki rybnych przepisów – dzisiaj prezentuję śledzie po kaszubsku. To jedna z tych potraw, której przepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie i są pilnie sprzężone. W sklepie można kupić takie małe śledziki w czerwonym oleju z dodatkiem rodzynek. U mnie w domu królowały całe płaty i to na dodatek z ogórkiem kiszonym… Więcej Śledzie po kaszubsku

Ryby słonowodne

Tajska zupa rybna

Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu tajska zupa rybna doskonale syci i jednocześnie nie pozostawia uczucia tłustości i przepełnienia po posiłku. Dzięki obecności wielu azjatyckich przypraw i składników dań kuchni tajskiej w naszych sklepach (nawet dyskonty oferują czasowe tygodnie smakowe dedykowane Azji i jej przysmakom!), można niemal bez żadnego problemy kupić ryżowy makaron Chow Mein… Więcej Tajska zupa rybna

Ryby słonowodne

Łosoś w pomarańczach i miodzie

Kolejna odsłona przepisów na łososia – tym razem proponuję lekkie danie o przyjemny, lekko słodkim smaku. Łosoś z pomarańczach i miodzie to niecodzienna propozycja, która sprawdzi się zarówno podczas goszczenia znajomych, jak i na świątecznym stole. Co prawda na moim blogu pojawiły się już przepisy na łososia z owocami: Łosoś w pomarańczach, Łosoś w pomarańczach… Więcej Łosoś w pomarańczach i miodzie

Ryby słonowodne

Łosoś z pesto

Jeden z najprostszych przepisów – łosoś z pesto jest tak banalny do przygotowania, iż do tego dania można zaangażować dzieciaki. Jeśli zdecydujemy się na kupienie gotowego pesto w słoiczku, to wówczas cały czas przygotowania dania obejmuje nie więcej niż 20 minut! Zachęcam do przetestowania dwóch wariantów takiego dania: z bazyliowym i z pomidorowym pesto. Osobiście… Więcej Łosoś z pesto

Ryby słonowodne

Ryba na lato – dwa sprawdzone przepisy

W naszym kraju ryby albo się piecze albo smaży, jednak w okresie upałów nie jest to dobry pomysł na obiad: piekarnik generuje dodatkowe ilości ciepła, a stanie przy skwierczącej patelni może stać się przykrym obowiązkiem. Jaka więc ryba na lato sprawdzi się na lekki obiad? Ryby są podstawą kuchni śródziemnomorskiej, a więc składnikiem przyrządzanym w… Więcej Ryba na lato – dwa sprawdzone przepisy

Ryby słonowodne

Wytrawne muffiny rybne

Dzisiaj przedstawiam pomysł na szybkie muffiny rybne – to idealna przekąska do pracy lub szkoły. Nie trzeba ich odgrzewać, niemniej bardzo dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Po upieczeniu nie ma charakterystycznego zapachu ryby (częściowo zniwelowanego dzięki użyciu sody oczyszczonej), dlatego można zabrać je ze sobą jako szybką przekąskę. Rybne babeczki  są świetnym… Więcej Wytrawne muffiny rybne

Ryby słonowodne

Chiński gulasz rybny

Jak obiecałam w poprzednim wpisie dotyczącym kuchni chińskiej, zapraszam Was w kulinarną podróż po świecie chińskich zup, w których moje serce skradł gęsty gulasz rybny z chrupiącą rzodkwią. Co prawda będzie to danie w nieco innym wydaniu, ponieważ tradycyjny rybny gulasz w Chinach serwowany jest z całymi głowami, niemniej pełne chińskich smaków! Trawa cytrynowa nadaje… Więcej Chiński gulasz rybny

Ryby słonowodne

Ryba po chińsku

Z czym kojarzą Wam się Chiny? Zapewne z ryżem, tofu, sosem sojowym praz octem ryżowym. Nic dziwnego, te składniki stanowią podstawę kuchni chińskiej, jednak to zaledwie skrawek z ogromu dań, jakie oferuje wschodnia Azja. A przecież Chiny nie są jednolite, wręcz przeciwnie, każdy region kraju wnosi coś innego do narodowych kulinariów: kuchnia kańtońska słynie z… Więcej Ryba po chińsku

Ryby słonowodne

Ryba po hiszpańsku

Lubicie słońce, morze i hiszpańską kuchnię? W takim razie musicie spróbować mego przepisu na rybę po hiszpańsku! To danie bardzo pożywne i sycące, a przede wszystkim wartościowe pod względem odżywczym, ponieważ zawiera duże ilości pomidorów, oliwki, świeżą paprykę i aromatyczne zioła. Hiszpańska, podobnie jak i portugalska, kuchnia owocami morza i rybami stoi. Jakie ryby w… Więcej Ryba po hiszpańsku