Ryby słonowodne

Łosoś z pesto

Jeden z najprostszych przepisów – łosoś z pesto jest tak banalny do przygotowania, iż do tego dania można zaangażować dzieciaki. Jeśli zdecydujemy się na kupienie gotowego pesto w słoiczku, to wówczas cały czas przygotowania dania obejmuje nie więcej niż 20 minut! Zachęcam do przetestowania dwóch wariantów takiego dania: z bazyliowym i z pomidorowym pesto. Osobiście… Więcej Łosoś z pesto

Ryby słonowodne

Ryba na lato – dwa sprawdzone przepisy

W naszym kraju ryby albo się piecze albo smaży, jednak w okresie upałów nie jest to dobry pomysł na obiad: piekarnik generuje dodatkowe ilości ciepła, a stanie przy skwierczącej patelni może stać się przykrym obowiązkiem. Jaka więc ryba na lato sprawdzi się na lekki obiad? Ryby są podstawą kuchni śródziemnomorskiej, a więc składnikiem przyrządzanym w… Więcej Ryba na lato – dwa sprawdzone przepisy

Ryby słonowodne

Wytrawne muffiny rybne

Dzisiaj przedstawiam pomysł na szybkie muffiny rybne – to idealna przekąska do pracy lub szkoły. Nie trzeba ich odgrzewać, niemniej bardzo dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Po upieczeniu nie ma charakterystycznego zapachu ryby (częściowo zniwelowanego dzięki użyciu sody oczyszczonej), dlatego można zabrać je ze sobą jako szybką przekąskę. Rybne babeczki  są świetnym… Więcej Wytrawne muffiny rybne

Ryby słonowodne

Chiński gulasz rybny

Jak obiecałam w poprzednim wpisie dotyczącym kuchni chińskiej, zapraszam Was w kulinarną podróż po świecie chińskich zup, w których moje serce skradł gęsty gulasz rybny z chrupiącą rzodkwią. Co prawda będzie to danie w nieco innym wydaniu, ponieważ tradycyjny rybny gulasz w Chinach serwowany jest z całymi głowami, niemniej pełne chińskich smaków! Trawa cytrynowa nadaje… Więcej Chiński gulasz rybny

Ryby słonowodne

Ryba po chińsku

Z czym kojarzą Wam się Chiny? Zapewne z ryżem, tofu, sosem sojowym praz octem ryżowym. Nic dziwnego, te składniki stanowią podstawę kuchni chińskiej, jednak to zaledwie skrawek z ogromu dań, jakie oferuje wschodnia Azja. A przecież Chiny nie są jednolite, wręcz przeciwnie, każdy region kraju wnosi coś innego do narodowych kulinariów: kuchnia kańtońska słynie z… Więcej Ryba po chińsku

Ryby słonowodne

Ryba po hiszpańsku

Lubicie słońce, morze i hiszpańską kuchnię? W takim razie musicie spróbować mego przepisu na rybę po hiszpańsku! To danie bardzo pożywne i sycące, a przede wszystkim wartościowe pod względem odżywczym, ponieważ zawiera duże ilości pomidorów, oliwki, świeżą paprykę i aromatyczne zioła. Hiszpańska, podobnie jak i portugalska, kuchnia owocami morza i rybami stoi. Jakie ryby w… Więcej Ryba po hiszpańsku

Owoce morza, Ryby słonowodne

Tapas z rybą i owocami morza

Tapas to nic innego jak hiszpańskie przekąski podawane przed głównym daniem. Mogą być serwowane zarówno na ciepło, jak i zimno. Hiszpanie często sięgają po nie w czasie picia alkoholu. Do najpopularniejszych tapas należą pikle nadziewane na wykałaczce, Chorizo, czyli kiełbaski hiszpańskie, kanapeczki z twardymi serami, owoce morza serwowane w formie szaszłyków lub na wykałaczkach, a… Więcej Tapas z rybą i owocami morza

Ryby słonowodne

Sycylijska pizza z rybą

Dzisiaj proponuję Wam nietypowe danie włoskie, bowiem na naszym stole zagościła sycylijska pizza z rybą – i nie z popularnym w pizzeriach tuńczykiem lub wędzonymi szprotkami, lecz z prawdziwym rarytasem, jakim jest dorsz. Czym się różni pizza sycylijska od zwykłej pizzy? Cóż, tak naprawdę jej składniki powinny pochodzić z Sycylii, czyli do pizzy używamy pomidorów,… Więcej Sycylijska pizza z rybą

Ryby słodkowodne, Ryby słonowodne

Ryby na grill – gatunek, marynaty, czas grillowania

Już od dawna kuchnia grillowa przestała być kojarzona z niezdrowymi i ciężkimi potrawami. Już nie tylko kiełbasa, karkówka i boczek lądują na grillu, ale także warzywa i coraz częściej ryby. Jakie ryby na grill są najlepsze? Czy kupić całe tusze czy tylko filety? Jak długo marynować mięso? Czy grillować w folii czy bezpośrednio nad ogniem?… Więcej Ryby na grill – gatunek, marynaty, czas grillowania

Ryby słonowodne

Sałatka z ryżem i tuńczykiem – idealna na wiosnę

Pamiętacie moją obiadową wersję sałatki z ryżem i tuńczykiem? Dzisiaj mam dla Was całkowicie inną, wiosenną odmianę tego przepisu. Wypróbowałam go w okresie Wielkanocy, kiedy moje dzieciaki kręciły się w kuchni, a ja niezbyt miałam czas, aby przygotować im pełen posiłek i zająć się zabawą zamiast świątecznymi przygotowaniami. Wyciągnęłam kuchenne zapasy i w 20 minut… Więcej Sałatka z ryżem i tuńczykiem – idealna na wiosnę