Ryby słonowodne

Ryby słodkowodne stanowią nieodzowny element kuchni polskiej. Eksperci wskazują jednak, że spożywamy ich ciągle zbyt mało, chociaż sytuacja ta powoli się zmienia. Szeroki dostęp do informacji o właściwościach zdrowotnych ryb sprawia, że są one wybierane coraz częściej nie tylko ze względu na wspaniałe walory smakowe, ale również ze względu na właściwości odżywcze i dużą zawartość cennych minerałów i witamin.

Kwasy omega-3 zawarte w mięsie ryb wykazują bardzo korzystny wpływ na pracę ludzkiego mózgu, regulują poziom “złego” cholesterolu we krwi, dlatego odgrywają ważną role w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. Ryby słodkowodne są również bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *